Az ügyészség indítványozta, hogy hosszabbítsák meg a terrorcselekménnyel gyanúsított F. Hasszán letartóztatását

2019. április 18., 09:31

Szerző:

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványozta a terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi letartóztatásának meghosszabbítását – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézték, a március 24-én őrizetbe vett szír férfit, aki az Iszlám Állam tagja, gyanúsítottként hallgatták ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt.

Fotó: Youtube

A kényszerintézkedés elrendelését követően végrehajtott nyomozási cselekmények alapján a megalapozott gyanú tovább erősödött, ezért az ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatásának három hónappal történő meghosszabbítására.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész korábban azt közölte, kitoloncolás során őrizetbe vettek Magyarországon egy szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt.

A 27 éves F. Hasszánt 2018. december 30-án ellenőrizték a budapesti repülőtéren. Hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát. A bíróság ezért embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került. Nemzetközi hatósági együttműködés révén fény derült arra, hogy a szír férfi 2016 óta az ISIS tagja, és a gyanú szerint lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.