Budapesten elfogták az Iszlám Állam egyik terroristáját, aki lefejezésekben is részt vett

2019. március 22. 14:36 - szerző: 168 Óra

Elfogtak egy szír férfit Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren, aki három éve az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagja – áll a Fővárosi Nyomozó Ügyészség közleményében.

A 27 éves férfit 2018. december 30-án ellenőrizték a repülőtéren. Hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát. A bíróság ezért embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról. 

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, hogy Görögországba toloncolják ki a férfit, mert ott ő menekültstátusszal rendelkezik. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.

Az EUROJUST magyar és belga nemzeti tagjai, a belga igazságügyi hatóságok, a Terrorelhárítási Központ, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a Fővárosi Főügyészség gyors és hatékony együttműködésének köszönhetően fény derült arra, hogy a szír férfi 2016 óta az ISIS tagja. 

A nyomozás adatai alapján 2016-ban a szíriai Homs városában az ISIS, mivel egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy 20 családtagját kivégezte.

A szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével a mai napon őrizetbe vették a férfit, és gyanúsítottként hallgatják ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt. Az ügyészség indítványozza a gyanúsított letartóztatását.