Az Orbán-kormány rögzíttetné a nagyobb fesztiválok látogatóinak személyi adatait és arcképét is

Különösen a terrorveszélyre tekintettel.

2019. június 20., 12:01

Szerző:

A fesztiválozók személyi adatainak rögzítéséért nyújtott be törvényjavaslatot Gulyás Gergely és Kocsis Máté (Fidesz), valamint Nacsa Lőrinc (KDNP) országgyűlési képviselő.

A parlament honlapján közzétett, kedden benyújtott javaslat szerint a képviselők a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényt azzal egészítenék ki, hogy a több mint huszonötezer jegyet eladó, „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó tömegrendezvény" szervezőjének rögzítenie kell a rendezvény látogatóinak személyi adatait.

A szervezőnek még a rendezvényre belépés előtt, a tömegrendezvény helyszínén vagy a jegyek forgalomba hozatalát követően – legfeljebb a tömegrendezvény kezdetének időpontját megelőző kilencven napon belül - előzetesen

rögzítenie kell a látogatók nevét, állampolgárságát, születési idejét, személyazonosításra alkalmas okmányát és arcképét.

Az előzetesen rögzített adatokat a látogatónak a helyszínen okmánnyal kell igazolnia.

A javaslat kitér arra is, hogy a rendezvény szervezője az adatokat kilencven napig kezeli, azokat írásos megkeresésre bűnüldöző szerveknek át kell adnia.

Fotó: Merész Márton

A benyújtók szerint a törvénymódosításra a rendezvényen részt vevők biztonsága, a bűncselekmények,

különösen terrorcselekmények

megelőzése, felderítése érdekében van szükség. 

Magyarországon a belépőjeggyel látogatható élőzenei tömegrendezvényeket sokszor nagy kiterjedésű szabadtéri helyszíneken rendezik, amelyek nem állnak folyamatos őrzés-védelem alatt, és előzetes teljes körű átvizsgálásuk sem valósítható meg. A fokozott biztonsági kockázatú sportrendezvények esetében a törvény kötelezővé teszi a széles körű biometrikus adatok kezelésével is járó - beléptetőrendszer alkalmazását a nézőtéri erőszak visszaszorításáért – írták az indoklásban. 

A Sziget Zrt. szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a cég üdvözli a szabályozást, amely megerősíti korábbi törekvéseiket és gyakorlatukat, valamint véget vet annak, hogy speciális és kötelező szabályozás hiányában különbözőképpen lehetett értelmezni a potenciális biztonsági problémákat.

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.