Az Orbán-kormány abból a Magyar Időkből csinált nemzetstratégiai jelentőségű ügyet, amelyről a bíróság szerint is ki lehet mondani, hogy lopott pénzből működik

2018. december 10., 19:21

Szerző:

Az Orbán-kormány a múlt héten döntötte el, hogy miniszterelnöki aláírással szentesített határozatban „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak” minősíti azt a tranzakciót, amellyel a Mészáros Lőrinc médiabirodalma, valamint az Origo hírportál és a Magyar Idők kiadója feletti irányítás a Liszkay Gábor vezette Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kezébe került. Ez azt jelenti, hogy a nagylelkű felajánlást sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, sem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálhatja, most pedig csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag állami védelem alá helyezte a lopást, a Fővárosi Ítélőtábla tavaly decemberi jogerős döntése szerint ugyanis a Magyar Időkről ki lehet mondani, hogy lopott pénzből működik. 

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A kormányzati szócsőként működő lap még Szigetvári Viktor ellen indított pert a jó hírneve megsértése miatt, amiért az Együtt választmányi elnöke a Népszabadság nyilvánvalóan politikai okokból történt bezárása után kijelentette, hogy az Orbán-kormány az adófizetőktől lopott pénzből tart fenn sajtóorgánumokat, így a Magyar Időket is. A lap keresetét első fokon azzal utasították el, hogy politikai véleményről van szó. Utóbbival érvelt a Fővárosi Ítélőtábla is, amely szerint szerint Szigetvári Viktor ezzel nem sértette meg a Magyar Idők személyiségi jogait, ugyanis őt is megilleti a véleménynyilvánítás szabadságának joga, tehát szabadon állíthatja, hogy a Magyar Idők lopott pénzből működik.

A Magyar Idők a Napi Gazdaság átalakításával jött létre 2015-ben a G-nap, a Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti szakítás után, kitöltendő azt az űrt, amelyet a Simicska Lajossal együtt elveszített Magyar Nemzet hagyott maga után a kritika nélküli jobboldali sajtóban.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.