Az okostelefon-használat 3+1 kockázata

Az okostelefonok minden korábbinál szélesebb választékban jelen vannak a kínálatban. A szolgáltatók néha meglepően olcsón kínálják azokat, cserébe természetesen a hűségidőért és az azzal járó fix bevételekért. A független készülékek közül a legtöbb elektronikai áruházban és webshopban is elérhetőek, s akár az otthon kényelmét sem kell elhagyni ahhoz, hogy a legmodernebb technológiával készült eszközöket tudhassuk magunkénak – akár közel az egymilliós álomhatár közelében. De vajon csak előnyei vannak az okostelefon életünkben betöltött szerepének? Persze, hogy nem! Egyre többen tisztában vannak azokkal a kockázatokkal, melyek elővigyázatosságra sarkallnak az okostelefon használatával és előnyben részesítésével kapcsolatban. Vegyük most ezeket sorra!

Szerző:

1. Idő, amiből a legkevesebb van

 

Ha van valami, amiből soha nem áll rendelkezésre elegendő, akkor az az idő. A mai kor embere számára a nap 24 órája is kevésnek bizonyul. Sokan vagyunk úgy vele, hogy szeretnénk minél több tevékenységet belesűríteni a napba, de ennek az energiahiány és a tőlünk független tényezők gyakran akadályát képezik. Ugyanakkor valljuk be, nem ritka, hogy feladataink helyett az okostelefonon lógunk. Céltalanul pörgetjük a közösségi portálokat, vagy semmiségekről chatelünk, és egyszerűen nem tudunk nemet mondani az alkalmazások kínálta szabadságnak sem. Tény pedig, hogy akár órákat is megspórolhatnánk azzal, ha tudatosabban használnánk telefonunkat, és nem forgácsolnánk szét figyelmünket. Ez olyan dolog, mely mindannyiunk számára tartogat még tanulnivalót.

 

2. Ismeretlen hívások

 

Kevesen veszik fel, s a legtöbbeket kifejezetten idegesítenek az ismeretlen hívások. Alapvető az igény az ember részéről, hogy ha már hív valaki, akkor tiszteljen meg azzal, hogy nem titkosítja le számát. Ez egyébként a visszahívást is megkönnyíti, ami nem elhanyagolható szempont. Tény, hogy gyakran a közintézmények is titkosított számról hívnak, így ha fontos hívást várunk a területen, akkor kénytelenek vagyunk az ismeretlen számoknak is beadni a derekunkat. A Telefonszám tudakozó információi szerint a telefonszolgáltatóknál is csak a kijelzett számoknak tudunk utánanézni, a titkosított számokkal maximum egy megbízható applikációval bánhatunk el. Időről-időre napvilágot látnak ilyenek, ám megbízhatóságukra a tényleges gyakorlatban derül csak fény.

 

3. Kémprogramok és applikációk

 

Az elmúlt időszakban minden korábbinál többet hallottunk a lehallgatási botrányról, és azokról a veszélyekről, melyeket ez rejthet magában. Vannak olyan szoftverek, melyek anélkül települhetnek telefonunkra, hogy annak bármi jelét észlelnénk. A nagy lehallgatási botrányon túl is előfordulhat azonban, hogy bizonyos linkekre kattintva kémprogramokkal találjuk szembe magunkat. Ezek hátulütői között az adathalászat, a jelszavak begyűjtése és illetéktelen célokra való használata nagy kockázatot jelent mindannyiunk számára. Gondoljunk csak a banki adatokra, vagy az email-ben érkező információkra, és máris óvatosabban kattintunk az érkező linkekre, üzentekre.

 

+1. A közösségi médián túl is van élet

 

Szintén gyakran emlegetett téma az okostelefon időbeosztásra és életvitelre kifejtett hatása. A közösségi média görgetésével eltöltött céltalan idő nem hozható vissza. Fontos, hogy sorrendet állítsunk teendőink között, és tudatosan használjuk a telefont. Tudjuk, mikor szánunk időt a beérkező üzenetek megválaszolására, és persze az sem mindegy, milyen terjedelemben megyünk bele egy ilyen kommunikációba. Az idő pénz és persze érték, mely utóbbi életminőségünket is jelentősen befolyásolja.