Az MVM ötmilliárdért vett egy néhány tízmilliót érő rendszert, az ügyben mégsem történt feljelentés

2019. július 24., 12:59

Szerző:

Az MVM Magyar Villamos Művek két éve olyan központi termelés-megjelenítőt vett ötmilliárd forintért a nem sokkal azelőtt általa alapított, svájci MVM International AG-tól, ami szakértők szerint jó ha néhány tízmilliót ér és az áramcsoportnak nincs is rá érdemi szüksége. Az  vizsgálat nem állapított meg olyan körülményt, ami alapján eljárás indítható, így feljelentés sem történt – írja a Népszava Fónagy János, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter helyettese közlése alapján.

Az MSZP-s Mesterházy Attila  belső vizsgálatról Bártfai-Máger Andrea minisztert kérdezte. Fónagy János az ő nevében válaszolt, leszögezve, hogy nem történt feljelentés, de a vizsgálat megerősítette, a központi termelésmegjelenítő fontos információkat adhat, így komoly szerepet kaphat az energiabiztonság fenntartásában és erősítésében. Hozzátette, hogy a rendszer elősegítheti a termelés kihasználását, ezáltal az energiaellátási költségek csökkentését. Hangsúlyozta, hogy az eredeti szerződéses összeghez képest az MVM jelentős megtakarítást is elért.

„Felhívom szíves figyelmét, hogy nincs olyan jogszabályi előírás, amely alapján a társaság köteles lenne a belső vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozni. A társaság vezetése elkötelezett a transzparens, jogszabályoknak és az irányadó jó nemzetközi gyakorlatnak megfelelő működés mellett. Ennek érdekében mindent megtesz, hogy mind az MVM Zrt., mind pedig tagvállalatainak működése ezen elvárásoknak maximálisan megfeleljen”

– írta a miniszterhelyettes. A Népszava emlékeztet, hogy az MVM irányítóit tavaly leváltották, a parlamenti választások után az egykori kabinetfőnökén keresztül érintett Seszták Miklós vezette nemzeti fejlesztési tárca is megszűnt. Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan bírósághoz fordult, hogy megismerhesse a vizsgálat elrendelő határozatait, valamint az MVM és a svájci leányvállalat közötti szerződéseket.

Csiba Péter, az MVM volt elnök-vezérigazgatója
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Azt az Index írta meg nemrég, hogy az MVM érintett vezérigazgatója, Zsuga János azóta Garyu Trading néven céget alapított Japánban, ami a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1,1 milliárdja fejében magyar kis- és középvállalkozásoknak keres helyi üzleti lehetőségeket.

Azt pedig ma a 24.hu írta meg, hogy az MVM 20 millió forint közpénzzel támogatott egy 200 ezer forintos alapítványt. A Tisztességes Választásért Alapítvány honlapján március 4-én tették közzé hírt utoljára, Facebook-oldalán pedig még 2015-ben jelent meg a legutóbbi bejegyzés.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.