20 millió forint támogatást adott az MVM egy 200 ezer forintos alapítványnak

2019. július 24., 09:49

Szerző:

24.hu kérte ki a állami cégek január 1. és június 30. között kötött hirdetési, reklám- és támogatási szerződéseit, ebből a listából derül ki, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. 20 millió forint közpénzzel támogatott egy olyan alapítványt, amelynek 2017-ben mindössze 200 ezer forint a bevétele, és hatezer forint pluszban zárt. A Tisztességes Választásért Alapítvány honlapján március 4-én tették közzé hírt utoljára, Facebook-oldalán pedig még 2015-ben jelent meg a legutóbbi bejegyzés. Küldetése hivatalosan „a választásokhoz kapcsolódó jogi ismeretek minél szélesebb körben történő interpretálása, a figyelem felhívása a visszaélések megelőzéséért”, és nem kizárt hogy felszállóágba kerül, 2018-ban ugyanis Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár és ELTE-rektor lett a kuratóriumi elnöke. 

Átadták az ország legnagyobb naperőművét Pakson Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója 2019. március 5-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az MVM támogatási listájának az élén egyébként a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Békés Márton fémjelezte  Kommentár Alapítvány áll 30 millió forinttal. Ez az alapítvány adja ki a Kommentár folyóiratot, és minden évben megrendezi a Tranzit nevű nyári fesztivált, az MVM-től pedig kapott hatmilliót az értelmi fogyatékosokat segítő Down Alapítvány, 4,5 milliót a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány, 5 millióval pedig a BME diákjait támogatta a cég, hogy versenyekre utazhassanak.

A Paks II Zrt. 26 millió forint támogatást osztott szét hat egyetem között. A pécsi, a miskolci, a debreceni, a dunaújvárosi és a veszprémi 5-5 milliót, az egri egymilliót kapott.