Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Problémásnak látja az Európai Bírói Egyesület munkacsoportja a magyar igazságszolgáltatás helyzetét

2019. április 30. 15:33 - szerző: 168 Óra

Az Európai Bírói Egyesület (EAJ) munkacsoportja Budapesten vizsgálta többek között a magyar igazságszolgáltatás helyzetét, a bírói függetlenséget, a bírák kinevezési gyakorlatának jogszerűségét. A bizottság tagjai minden kérdéskörben találtak problémákat – értesült a Népszava.

A Nemzetközi Bírói Egyesület (IAJ) tavaly novemberi, marrakesi ülésén a magyar igazságszolgáltatás helyzetét is napirendre tűzték. A megbeszélésen született döntés arról, hogy az EAJ munkacsoportot küld Magyarországra a helyzet tisztázása érdekében.

Halász Etelka, a Magyar Bírói Egyesület választmányi tagja arról tájékoztatta a lapot, hogy a delegáció múlt héten három napot töltött Budapesten. Beszéltek többek között Handó Tündével, az Országos Bírói Hivatal (OBH), Fatalin Katalinnal, az Országos Bírói Tanács elnökével, Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, Darák Péterrel, a Kúria elnökével, és több bíróval is.

Handó Tünde
Fotó: Facebook

A munkacsoport tagjai arra keresték a választ, hogy

  • alkotmányosan kritikus helyzetben van-e a magyar igazságszolgáltatás az OBH elnökének 2018 májusa óta tartó tevékenysége miatt,
  • kétségesnek tekinthető-e Handó Tünde bírósági kinevezési gyakorlata,
  • hiányzik-e az együttműködés az OBH és az OBT között,
  • és garantáltak-e a Magyar Bírói Egyesület részvételi, érdekképviseleti jogosítványai.

A delegáció az Európai Bírói Egyesület jövő heti, koppenhágai konferenciáján ismerteti beszámolóját, ez alapján dönt az EAJ a szükséges intézkedésekről. Halász Etelka annyit közölt, hogy 

a bizottság tagjai minden kérdéskörben azonosítottak problémákat.

A lap információi szerint a magyar tárgyalófelek többsége megerősítette, hogy Handó Tünde vezetési gyakorlat jogsértő. Emellett állítólag többen említették azt is, hogy az igazságszolgáltatás egyre átpolitizáltabb, a hatalom pedig egyre inkább a bírói függetlenség felszámolására törekszik.