Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Az Országos Bírói Tanács szerint Handó Tünde sorozatosan törvényt sértett

2018. május 2. 19:30 - szerző: 168 Óra

Ma tartott ülést az Országos Bírói Tanács, az Országos Bírói Hivatal felügyeleti szerve. Az OBT legfontosabb feladata az OBH elnöke, Handó Tünde ellenőrzése. A testület arra jutott, hogy az elnök többször is törvényt sértett – írja az Index.

Az OBT idén januárban újult meg, és két olyan bírót is a tagjává választottak, akik korábban nyílt konfliktusba kerültek Handóval. Egyikük, Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírója be is perelte az elnököt, amiért az elnök csak azt nevez ki vezetőnek, akit akar. A Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy Handó egyértelműen visszaélt hatalmával, amikor megtagadta a kétszer is első helyen végzett nyertes pályázó, Vasvári Csaba kinevezését.

Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A mai ülés legfontosabb pontja az a jelentés volt, ami a bírói és bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánításával foglalkozott. Az OBT-hez a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletei intéztek kérdéseket Handó egyes lépéseivel kapcsolatban.

Az OBT a Győri Ítélőtábla által felvetett kérdésekben megállapította, hogy az OBH elnökének gyakorlata törvénysértő volt, mert

  • indoklás nélkül nyilvánított eredménytelenné egy bírósági vezetői pályázatot,
  • nem az ügyteher csökkentésére, hanem vezetői feladatok ellátására rendelt ki egy törvényszéki vezetőt,
  • 2016-17 között az eredménytelennek nyilvánított vezetői pályázatokat követően nem intézkedett késedelem nélkül a vezetői kinevezésről.

Az OBT a Fővárosi Törvényszék által feltett kérdések esetében is megállapította, hogy Handó törvényt sértett, mert

  • nem indokolta meg a személyzeti döntéseit,
  • nem volt jele, hogy tájékoztatta volna pályázókat és a véleményező testületeket az álláspályázatokkal kapcsolatos döntéseiről,
  • a vezetői pályázatok elbírálása nem átlátható
  • a bírói álláspályázatoknál nem állapítható meg, hogy valósak voltak-e az eredménytelenné nyilvánítás indokai.

A testület hamarosan közzéteszi a Handó Tünde vezetői gyakorlatáról szóló teljes jelentést is.