Az Országos Bírói Tanács szerint Handó Tünde sorozatosan törvényt sértett

2018. május 2. 19:30 - szerző: 168 Óra

Ma tartott ülést az Országos Bírói Tanács, az Országos Bírói Hivatal felügyeleti szerve. Az OBT legfontosabb feladata az OBH elnöke, Handó Tünde ellenőrzése. A testület arra jutott, hogy az elnök többször is törvényt sértett – írja az Index.

Az OBT idén januárban újult meg, és két olyan bírót is a tagjává választottak, akik korábban nyílt konfliktusba kerültek Handóval. Egyikük, Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírója be is perelte az elnököt, amiért az elnök csak azt nevez ki vezetőnek, akit akar. A Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy Handó egyértelműen visszaélt hatalmával, amikor megtagadta a kétszer is első helyen végzett nyertes pályázó, Vasvári Csaba kinevezését.

Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A mai ülés legfontosabb pontja az a jelentés volt, ami a bírói és bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánításával foglalkozott. Az OBT-hez a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletei intéztek kérdéseket Handó egyes lépéseivel kapcsolatban.

Az OBT a Győri Ítélőtábla által felvetett kérdésekben megállapította, hogy az OBH elnökének gyakorlata törvénysértő volt, mert

  • indoklás nélkül nyilvánított eredménytelenné egy bírósági vezetői pályázatot,
  • nem az ügyteher csökkentésére, hanem vezetői feladatok ellátására rendelt ki egy törvényszéki vezetőt,
  • 2016-17 között az eredménytelennek nyilvánított vezetői pályázatokat követően nem intézkedett késedelem nélkül a vezetői kinevezésről.

Az OBT a Fővárosi Törvényszék által feltett kérdések esetében is megállapította, hogy Handó törvényt sértett, mert

  • nem indokolta meg a személyzeti döntéseit,
  • nem volt jele, hogy tájékoztatta volna pályázókat és a véleményező testületeket az álláspályázatokkal kapcsolatos döntéseiről,
  • a vezetői pályázatok elbírálása nem átlátható
  • a bírói álláspályázatoknál nem állapítható meg, hogy valósak voltak-e az eredménytelenné nyilvánítás indokai.

A testület hamarosan közzéteszi a Handó Tünde vezetői gyakorlatáról szóló teljes jelentést is.