Az egészségügy a jövő évi költségvetésben is mostohagyerek lesz

2019. június 11., 10:51

Szerző:

Bár az Orbán-kormány 2442 milliárd forint után jövőre a tervek szerint már 2681 milliárd forintot fordít az egészségügyi finanszírozására, a Népszavának nyilatkozó szakértők szerint ez nemhogy reforma vagy az ellátás érdemi javulásra nem elég, de a költségek növekedése miatt nem jelent előrelépést. A 168 Óra is beszámolt róla, hogy alig akad olyan ország az EU-ban, ahol rosszabb helyzetben lenne az egészségügy.

A kórházak finanszírozásába építették be a növekmény legnagyobb részét, ami a korábban beígért fizetésemelések következő lépcsőjét jelenti, főleg a kórházi szakdolgozókét. Az orvosok bérére a szakértők szerint nem tér ki a tervezet, valamint a kórházi  műszaki személyzetre sem, akik tíz éve nem kaptak fizetésemelést, többségük minimálbérből él.

Szintén emelik a gyógyszertámogatások keretét, a bővítés ugyanakkor nem a már meglévő, hanem a piacra bekerült új gyógyszerek támogatását szolgálja, azaz nem csökkenek a betegek gyógyszerkiadásai. Még nem tudni, hogy a 40-50 új gyógyszerből végül melyek támogatása mellett dönt az állam.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a dolgozók, orvosok elöregedésére, a betegség megelőzésre, a késedelmes orvosi kezelések miatti halálozás mérséklésére, a kórházak eladósodásának megállítására nem jut elegendő forrás.