Alig van olyan ország az Európai Unióban, ahol az egészségügy a magyarországinál is rosszabb helyzetben van

2019. június 8., 13:27

Szerző:

Feltűnően kemény kritikát fogalmazott meg az Európai Tanács ajánlásában, amelyben értékelte Magyarország konvergenciaprogramját. Eszerint Magyarországon az egészségügyi eredmények rosszabbak, mint a legtöbb más uniós tagállamban. Ez részben az egészségtelen életmódot, részben az egészségügyi ellátás korlátozott hatékonyságát tükrözi – írja a Portfolio.

„A dohányzás, az alkoholizmus és az elhízás elterjedtsége az egyik legmagasabb az EU-ban. Az Európai Unióban a magyarok a leginkább érintettek között vannak a rossz levegőminőség miatti korai elhalálozás tekintetében”

– hangsúlyozza az ajánlás, amely megállapítja azt is, hogy jelentős társadalmi-gazdasági különbségek vannak a minőségi ellátáshoz való hozzáférés terén. Ráadásul az egészségügyre fordított állami kiadások az uniós átlag alatt vannak, és a polgárok a minőségi ellátást közvetlenül fizetett térítések révén veszik igénybe, ami tovább növeli az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében meglévő társadalmi-gazdasági szakadékot.

Az Európai Tanács kiemeli azt is, hogy a rendszer továbbra is erősen kórházközpontú, és hiányosságok észlelhetők az alapellátás és különösen a krónikus betegségek korai észlelése és megelőzése terén. Szintén akadályozza az ellátáshoz való hozzáférést az, hogy a szegényebb területeken jelentős az egészségügyi dolgozók hiánya.

Fotó: 168 Óra archív

Az Európai Tanács ajánlást is megfogalmazott az Orbán-kormány számára. Azt javasolták, hogy a magyar állam az egészségügyi eredményeket a megelőző egészségügyi intézkedések támogatásával és az alapellátás megerősítésével javítsa.

Nemrég adta ki az Európai Bizottság is a 2019. évi országspecifikus ajánlásait. Magyarországi jelentésében szintén romló színvonalú oktatásról és egészségügyről írtak. A bizottság is kiemelte, hogy az EU-ban a legvalószínűbben a magyarok halnak meg idő előtt a rossz levegőminőség miatt.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.