Az aszály után itt az árvízveszély, már majdnem 600 kilométeren van árvízvédelmi készültség

2019. május 26., 12:41

Szerző:

Már több mint 587 kilométeren van árvízvédelmi készültség a magyarországi folyókon, a Duna Budapestnél vasárnap délután tetőzik, a Tisza Záhony alatt még árad – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt kialakult árhullám délelőtt Nagymarosnál tetőzik, Budapesten a tetőzés 571 cm körüli vízállással vasárnap délután várható. 

– Ez a vízszint közel 70–80 centiméterrel elmarad a 645 centiméteres szinttől, ezért nem kell lezárni az alsó rakpartot – írták. 

A Budapest alatti szakaszokon várhatóan Bajánál közelíti meg vagy éri el a tetőző érték az elsőfokú készültségi szintet. 

A Tisza árhulláma Záhony térségében az OVF szerint az elsőfokú készültségi szintet meghaladó értékkel tetőzik. Tokajig a másodfokú szinteket megközelítő, lejjebb Kisköréig az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

Fotó: Youtube

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad, a Bodrogon pedig elhúzódó, az elsőfokú értékeket el nem érő tetőzés várható. 

– A vízügyi szakemberek az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal

– írta az OVF.

Az utóbbi hónapok extrém időjárása a mezőgazdaságra is nagy hatással volt. Áprilisban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke még arról számolt be, hogy az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba. Májusban az agrártárca a hosszan tartó csapadékmentes időszak miatt már azoknak a gazdáknak is engedélyezte, hogy öntözzék a földjeiket egy hónapig, akiknek nincs vízhasználati engedélyük.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.