Az árus szerint azért csomagolták át az epret a nagybani piacon, mert az import rekeszek nem fértek volna be az autóba

A hatszoros, 300 helyett 1800 forintos kilónkénti árra nem adott magyarázatot.

2019. május 8., 13:45

Szerző:

Kiderült, miért csomagolták át a spanyol rekeszekből az import epret magyar jelzésű faládákba. A 24.hu megkérdezte a Budapesti Nagybani Piacot arról,  észlelték-e, hogy ilyen tevékenység folyik a területükön, és mi mi történik, ha egy kereskedőt átcímkézésen kapnak. Az egyik érintett kereskedő, akit a piacfelügyelet felelősségre vont, igen érdekes választ adott, amikor számonkérték. Azt felelte az ellenőröknek, hogy

azért csomagolta át az epret azokba a ládákba, amit ők maguk hoztak, mert az import rekeszek nem fértek volna be a kocsijába.

Mivel az ellenőrök más szabálytalanságot nem tapasztaltak, a kereskedőt figyelmeztették, hogy ilyen tevékenységet nem folytathat a piacon. Ő ezt tudomásul vette, a maradék import ládás epret bepakolta a kisteherautóba, majd elment, vagyis mégis befértek a rekeszek.

A portál írta meg pár napja azt is, hogy a piacon az import árut átcsomagolás után magyarként árulják, tetemes haszonnal. A gyakorlat szerint a spanyol rekeszekből először kiszedték a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és átöntötték az epret a magyar jelzést viselő faládákba. Így tetemes, hatszoros haszonnal, a fogyasztókat átverve árulják az olcsó külföldi epret.

Kereskedelem - Budapest - A Fővám téri Nagycsarnok
Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Az esetről feljegyzés készült. Eszerint a piacfelügyelet telefonon kapott értesítést az átcsomagolásról, és a helyszínre sietve azt látták, hogy valóban import epret tesznek a faládákba. A 24.hu érdeklődésére a piac azt válaszolta, hogy a cikk megjelenését követően fokozottan ellenőrizik az eper értékesítésének körülményeit. Munkatársaik azt tapasztalták, hogy 

nem a piacon árusító termelők vagy kereskedők „magyarítják” az import árut, hanem a vásárló kereskedők közül van olyan, aki nem az eredeti csomagolásban kívánja elszállítani a megvásárolt árut.

A felügyeletnek nincs hatásköre arra, hogy szankciókat alkalmazzon a vásárló kereskedővel szemben, azt viszont megerősítették, hogy az eper értékesítési körülményeit továbbra is kiemelten kezelik, és folyamatosan ellenőriztetik.

Az eper mellett egyébként a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.