Trükköznek a görögdinnyével is, nem csak az eperrel verik át a magyar vásárlókat

2019. május 8., 08:31

Szerző:

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat – nyilatkozta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke. Ő számos termelővel tartja a kapcsolatot, és mobiltelefonnal készített videókat is kapott arról, ahogy zajlik a gyümölcsök, zöldségek átmagyarítása.

Néhány napja derült ki, hogy a Budapesti Nagybani Piacon sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret, azután pedig magyarként árulják tovább tetemes, hatszoros haszonnal. Úgy tűnik, nem csak az epernél alkalmazzák ezt a tükröt az árusok.

– Helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő megveszi a nagybani piacon a például görög import epret, és nem írja rá, honnan van, pedig kötelező lenne. A fő probléma ezzel, hogy sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett polcokra. Nem lehet elképzelni, hogy Spanyolországban is ilyen olcsón tudjanak epret eladni, mint Magyarországon, magasabb munkabér mellett

– állapította meg Csizmadia György.

Képünk illusztráció
Fotó: Wikimedia

Meglátása szerint az import termék esetében nagy a kockázata annak, hogy olyan növényvédőszerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

– A görögdinnyével szokott lenni az a helyzet, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik Magyarországon

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a zöldségeknél is van egy tipikus termék, a fehér paprika, ahol markánsan megjelenik egy bizonyos árkülönbség, igaz, a magyarországi termelők védjegyeztetik a termékeiket.

Úgy látja, nehezíti a csalók lebuktatását az, hogy ha ellenőrzés van egy piacon, annak a híre azonnal körbeér.

– Rajtaütésszerű, kommandós jellegű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani a csalást, ám ennek a gyakorlata emberhiány miatt nem jellemző, nem lehetséges – állapította meg Csizmadia György.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.