Az amerikai nagykövet nagyon-nagyon szomorú, de szerinte az Orbán-kormány és a CEU vezetése is hibás

2018. december 3., 20:08

Szerző:

Az RTL Klub Híradójának sikerült megszólaltatnia David B. Cornsteint, az Egyesélt Államok budapesti nagykövetét azután, hogy hétfőn kiderült, a CEU Bécsbe költözik, az Orbán-kormány nem hajlandó aláírni a budapesti működését lehetővé tevő megállapodást New York szövetségei állammal. A nagykövet úgy fogalmazott, nagyon-nagyon szomorú, hogy a CEU távozik, ő pedig rengeteg időt áldozott arra, hogy a két fél megállapodjon. Ezt kudarcnak nevezte, de szerinte reménykeltő, hogy valami marad az egyetemből Budapesten is – a CEU az amerikai akkreditációjú képzéseket viszi Bécsbe, az összes képzés egyötödét jelentő magyar akkreditációjúak a magyar fővárosban maradnak –, ami pedig a felelősséget illeti, úgy vélte, az Orbán-kormányt és a CEU vezetését is hibáztatta,

utóbbit azért, mert törekedhetett volna jobban a megállapodásra.

– Folytatjuk az együttműködést más területeken – fűzte hozzá.  Arra kitérő választ adott, hogy az oktatás szabadsága szerinte sérült-e a Magyarországon a CEU távozása miatt, 

Az interjúban David B. Cornstein elárulta azt is, hogy Orbán Viktor nem fogadta, amikor a CEU-ról akart tárgyalni vele, csak a magyar miniszterelnök meghatalmazottjaival beszélhetett, Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor és Donald Trump találkozója továbbra sincs napirenden.

Júniusban, amikor David B. Cornstein Magyarországra jött, még úgy tűnt, az Egyesült Államok számára prioritás, hogy a biztosítsa a CEU budapesti működését. Ennek jegyében a nagykövet első hivatalos útja az egyetemre vezetett. Mostani nyilatkozata ugyanolyan visszafogottságról árulkodik, amilyennel az amerikai külügyminisztérium kommentálta a CEU költözését Bécsbe.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.