„Nagyon kevés az olyan szervezet, ahol nincs hiba" – mondja az ÁSZ az SzFE vizsgálatáról

2020. szeptember 12. 12:43 - szerző: 168 Óra

Az Állami Számvevőszék közzétett egy felhívást, amiben az áll, hogy az elmúlt években háromszor ellenőrizték az SZFE – ami évente mintegy 2 milliárd forintnyi közpénzt kap a működésre – gazdálkodását, és mindhárom alkalommal számtalan kivetnivalót találtak, amit jeleztek is.

Miként Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője a Pesti Hírlapnak elmondta, az ellenőrzések során az SZFE-nél súlyos pénzügyi, gazdálkodási szabálytalanságokat és korrupciós veszélyeket tártak fel.

„Ezek alapján, az Állami Számvevőszék 2015-ben egy összetett javaslatcsomagot tett le az SZFE asztalára, aminek alapján az egyetem vezetése egy összesen 38 feladatból álló intézkedési tervet állított össze saját maga számára, határidőkkel ellátva” – idézte fel Horváth. Ebből 2018-ra, az utóellenőrzés alapján – amikor azt nézték meg, hogy végrehajtották-e a feladatokat – az derült ki, hogy

az egyetem vezetése a saját maga által megszabott határidőre mindössze 4-et teljesített.

Ezért 2019-ben volt egy újabb ellenőrzés. A lép lrdeklődésére, hogy addigra mennyit teljesített az egyetem a 38 feladatból, az ÁSZ szóvivője azt mondta, arra derült fény, hogy továbbra is szabálytalanságok voltak az egyetem gazdálkodásában, és jelentős előrelépést nem tapasztaltak.

Horváth a szabáűlytalanságokról közölte: „A gazdálkodás átláthatóságát, a közpénzek felhasználásának átláthatóságát biztosító szabályzatokat nem alakítottak ki, számviteli szabályzatokat nem alakítottak ki, nem volt megfelelő leltár az egyetemen, nem volt valódi az egyetem beszámolója, nem volt megbízható a pénzügyi elszámolása, teljesítésigazolás nélkül történtek kifizetések, és nem volt tisztázva, hogy ki, mit írhat alá”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezért 2019-ben felvetették, hogy az egyetemet más szervezeti formában kéne működtetni. Tehát úgy gondolták, szükség van szervezeti átalakításra, de azt nem kötötte ki az ÁSZ, hogy az milyen formában történjen.

Az SZFE esete azonban nem nem kirívó példa – derült ki. 

„Nagyon kevés az olyan szervezet, ahol nincsen hiba,

mi ezekre hívjuk fel a figyelmet, teszünk javaslatokat. Az ellenőrzöttek nagy része jól reagál, végrehajtja ezeket az intézkedési terveket, ezáltal javul a közpénzügyi helyzetük."

Az SZFE többek közt ezt írta válaszképpen. „A az átadás-átvételért nem az egyetem lemondási idejüket töltő vezetői felelősek, hanem a működés folytonosságát biztosító kancellár.” Ez valóban így van, az egyetem honlapján is ez áll, és az egyetem működésének biztosításáról szóló – Upor László, Németh Gábor és Novák Eszter aláírásával ellátott – közleményben is: „Az egyetem lemondott vezetősége, valamint oktatói egyetértenek és együttműködnek abban, hogy a kancellár az egyetem működésének folyamatosságát, az oktatás feltételrendszerét az alapítványi modellre áttérés idején és utána is biztosítsa.” Az egyetem a kancellárja, Vonderviszt Lajos nem kíván reagálni a sajtónak az ügyben – derült ki a Pesti Hírlap érdeklődésére.

A SZFE közleménye a következőket mondja: „Az egyetem vezetése tapasztalatból tudja, hogy az ÁSZ nincs tisztában az egyetemek működésével, viszont nincs is szüksége a tények ismeretére.”  Horváth Bálint erről azt mondta a lapnak: „Az Állami Számvevőszék tapasztalatai szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem évek óta a közpénzügyekre és a közvagyon kezelésére vonatkozó szabályokat be nem tartó intézmény. Ezt mutatják a mi bizonyítékokon, tényeken alapuló megállapításaink.”