Áprilisban tárgyal a CEU az együttműködésről a müncheni egyetemmel, a CEU továbbra is jogi garanciát vár Orbán Viktortól

2019. március 20., 13:09

Szerző:

„Sajtóhíreket nem szeretnénk kommentálni, továbbra is tényeket, konkrét jogi garanciákat várunk a magyar kormány részéről” – tájékoztatta a Közép-európai Egyetem (CEU) a Népszavát.

A Süddeutsche Zeitung ma azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt a bajor kormánynak, amiben a magyar kormány nevében biztosította őket, semmi akadálya annak, hogy a CEU a müncheni műszaki egyetemmel együttműködve továbbra is részt vegyen a magyar felsőoktatásban.

Orbán Viktor egész pontosan azt ígérte:

„A magyar kormány nevében biztosíthatom Önöket arról, hogy nem lesz akadálya a Müncheni Technikai Egyetem megjelenésének a magyar felsőoktatásban, a CEU-val való együttműködésben.”

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje a múlt heti látogatásán pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott az egyetemnek, és bejelentette, hogy a müncheni egyetem és a BMW beszállna a CEU fenntartásába. Ha ugyanis az egyetemnek európai fenntartói is lesznek, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU, vagyis a felsőoktatási törvény 2017-es módosítása. Ez azt írja elő, hogy egy külföldi egyetemnek képzést kell folytatnia az anyaországban – jelen esetben az Egyesült Államokban – is. Ezt a feltételt a CEU a New York-i Bard College-dzsal kötött együttműködés keretében már hónapok óta teljesíti.

Fotó: Kökényesi Gábor

Az egyetem viszont jelezte a lapnak, hogy a magyar kormány részéről még nem keresték meg őket. Fenntartják viszont korábbi állásfoglalásukat, miszerint üdvözlik a fejleményeket, és hogy ezzel lehetőség nyílik a CEU Budapestről történő elüldözésének visszafordítására. 

Az együttműködés előkészítését azonban csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Orbán Viktor egyértelmű politikai állásfoglalásban garantálja, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. 

Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten működhessenA bécsi campust az osztrák támogatás és a jogi garanciák ellenére is megnyitják.

hvg.hu úgy értesült, hogy a CEU rektora és döntéshozó szerve április 11-én találkozik a müncheni egyetem rektorával és döntéshozó szervével, hogy az együttműködés mikéntjéről tárgyaljon.