Orbán Viktor meghátrált, levélben garantálja, hogy a CEU Budapesten maradhat

2019. március 20. 10:40 - szerző: 168 Óra

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levelet írt a Markus Söder tartományi miniszterelnök vezette bajorországi  kormánynak, és egy nappal azelőtt, hogy az Európai Néppárt a Fidesz kizárásáról dönt, biztosított, hogy nem fog keresztbe tenni a CEU együttműködésének a Technische Universität Münchennel. Ez azt jelenti, hogy a Soros György alapította egyetem marad a magyar felsőoktatásban – írja a 444 a Süddeutsche Zeitung alapján.

Florian Herrmann kancelláriaminiszter a levélről azt mondta, hogy abban a magyar miniszterelnök garantálta, hogy a CEU továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat. A kancelláriminiszter úgy látja, ez már egyértelmű jele a békülésnek.

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje a múlt heti látogatásán pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott az egyetemnek, és bejelentette, hogy a müncheni egyetem és a BMW  beszállna a CEU fenntartásába. Ha az egyetemnek európai fenntartói is lesznek, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU. A lex CEU – a felsőoktatási törvény hírhedt 2017-es módosítása – azt írja elő, hogy egy külföldi egyetemnek képzést kell folytatnia az anyaországban is. Bár ezt a feltételt a CEU teljesíti, az Orbán-kormány nem hajlandó szignálni a kétoldalú megállapodást az amerikai szövetségi állammal, New Yorkkal. Manfred Weber az Angela Merkel német kancellár fémjelezte CDU bajorországi testvérpártjának, a CSU-nak az alelnöke is.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A CEU örült a felajánlott segítségnek, de ragaszkodott ahhoz, hogy Orbán Viktor jogi garanciát adjon az egyetem működésének a biztosítására.