Hatalmas év végi jutalmakat kaptak Rogán Antal államtitkárai, de a többi minisztériumban is igen bőkezűek voltak

2020. január 27., 09:38

Szerző:

Összefoglalót készített a Blikk az Orbán-kormány államtitkárainak év végi jutalmaiból, amelyekből egészen elképesztő bőkezűség rajzolódik ki.

  • A legjobban Rogán Antal államtitkárai jártak, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál ugyanis összesen kéthavi illetményüket kapták meg pluszban az államtitkárok: Kovács Zoltán kommunikációs, Nagy János programirodát vezető államtitkár és Dömötör Csaba miniszterhelyettes előbb motivációs elismerésként, majd jutalomként kapott egy-egy havi fizetést ráadásként, vagyis összesen 2,6 millió forintot kaptak.
  • A Miniszterelnöki Kormányirodán egyszeri 2 millió forintos jutalmat kapott Fónagy János és Juhász Edit. Az Igazságügyi Minisztériumban miniszteri elismerő oklevél címen egyhavi miniszteri illetményt utaltak az arra érdemeseknek: az 1 millió 944 ezer forintos juttatást hárman érdemelték ki a négy politikai államtitkár közül, köztük Völner Pál fideszes képviselő.
  • A Pénzügyminisztériumból csak egy államtitkárt jutalmaztak, Banai Péter Benőt, aki szintén egyhavi miniszteri fizetést kapott meg pluszban.
  • Palkovics László innovációs miniszter 1,3 millió forinttal dobta meg az államtitkárait.
  • Az Agrárminisztériumban összesen 1,15 millió forinttal díjazták a vezetőket, ami 850 ezer forint motivációs elismerésből és 300 ezer forint SZÉP-kártyából tevődik össze.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériumában 1-1 milliót szakíthattak év végén az államtitkárok, amiből 350 ezret a Széchenyi Pihenőkártyára utaltak nekik. Itt egyedüliként a miniszter sem maradt ki a jóból, mert Kásler Miklós ugyanúgy megkapta a pluszpénzt, mint az államtitkárok.
  • Három tárcát találtunk, ahol a nyilvántartások szerint nem osztogattak pluszpénzeket a vezetőknek, a Miniszterelnökségnél, a Belügyminisztériumnál és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál nincs nyoma, hogy kaptak-e jutalmat az államtitkárok.

A lap kérdéseire a Miniszterelnöki Kabinetiroda ezt válaszolta:

„A kérdésben a törvény irányadó. Az államtitkárok jogállásáról szóló jogszabály alapján az államtitkár jutalomban részesülhet" – írták a Blikknek. „Mind a három államtitkár kiemelkedő teljesítményt végzett a saját területén, erre tekintettel részesültek jutalomban" – tették hozzá.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.