Agyrémnek és nettó kegyetlenségnek nevezte a hajléktalanság büntetését Röhrig Géza

2018. október 7., 16:32

Szerző:

A Mérce szúrta ki, hogy október közepén jelenik meg Röhrig Géza ötven hajléktalan ember portréját megrajzoló verseskötete, az angyalvakond, s épp ekkor lép életbe a közterületen történő életvitelszerű tartózkodás alkotmányos tilalma, közismertebb nevén a hajléktalanság országos kriminalizálása.

A dátumok kapcsán Röhrig a Szombatnak adott interjúban azt mondta:

„Ez a véletlen műve. A hajléktalanság kriminalizálása ettől függetlenül természetesen elfogadhatatlan. És mélyen alkotmányellenes. Épp azért módosítják az Alaptörvényt, hogy az Alkotmánybíróságnak kuss legyen.”

Az október 15-én életbe lépő új rendelkezés értelmében ha 90 napon belül 3-szor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert amiatt, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene. A szabálysértés miatt közérdekű munkára ítélhetik a hajléktalanokat, ha az „elkövető” ezt megtagadja, elzárással is büntethető.

Röhrig Géza
Fotó: Facebook/Röhrig Géza

A szabályozás arra is kitér, hogy elzárás esetén a rendőrségnek vagy az önkormányzatnak tárolnia kell a hajléktalan emberek ingóságait, a a tárolhatatlan ingóságokat azonban megsemmisítik. Ha a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezik a holmijáért, a szabály szerint vissza kell neki fizetni az ingóságai értékét, de előbb még levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségeit.

„Mostantól egy agyalágyult bíró büntetett előéletűvé teheti őket csak azért, mert rendőri felszólításra sem keltek föl egy padról a Népligetben. Én nem vagyok érzelgős, még csak baloldali sem, ám ezt akárhonnan is nézem, agyrém. Nettó kegyetlenség” – ezt már az Oscar-díjas Saul fia főszereplője, Röhrig Géza költő nyilatkozta a Szombatnak.

A New Yorkban élő költő szerint nem az a probléma, ha az állam biztosítani akarja a városai tisztaságát és nyugalmát, de a mód, amit erre kiválasztott teljesen alkalmatlan. Elmondása szerint a mostani szigorításnak csak akkor lenne bármilyen erkölcsi alapja, ha a kormány azt „olyan pozitív, konkrét vállalások alaptörvénybe iktatásával ellensúlyozná, melyek az eddigieknél érzékelhetően több törődést, férőhelyet, melegedőt és orvosi ellátást biztosítanának a rászorulóknak.”

Röhrig úgy véli, a hajléktalanság csupán a „jéghegy csúcsa”, „következmény”, kialakulásában más társadalmi tényezők játszanak szerepet, amelyek kezelése nélkül a hajléktalanság problémája sem megoldható. A jelenlegi lakásviszonyok között az állami gondozásból kikerülő fiatalok, vagy épp az ország leghátrányosabb helyzetű vidékeiről kitörni vágyók közül sokan meg sem tudják fizetni a lakhatás költségeit, így gyorsan az utcára kerülhetnek – véli.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.