A TV2 és az MTVA is pénzbírságot kapott a Fidesz reklámozása miatt

2019. május 8., 11:18

Szerző:

Pénzbüntetésre ítélte a TV2-t és az M1-et is a Nemzeti Választási Bizottság, mivel hírműsorban politikai reklámot sugároztak. A TV2 7,45 millió forintos, az MTVA 745 ezer forintos bírságot kapott – írja a hvg.hu.

Az M4 Sport a május 4-i FTC-Újpest meccs szünetében az egyperces híradóban mutatta be hírként azt, hogy a Fidesz új kampányvideót készített. Le is játszották filmet, a végén a „Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!” felirattal, valamint a „Május 26-án szavazzunk a Fideszre!” szlogennel együtt. A hírt a TV2 Tények című műsorában is leadták. 

Mindkét csatorna ellen panaszt nyújtottak be az NVB-hez, amely a keddi döntésében helyt adott a kifogásoknak. A bizottság megállapította, hogy jogosulatlanul tették közzé a politikai reklámnak minősülő médiatartalmat. 

444 azt írja, hogy a kifogásokkal szemben az MTVA azzal védekezett, hogy a kifogásolt műsorszám nem a Fidesz kampányvideóját közvetítette, hanem képi illusztrációként használták fel hang nélkül. Megjegyezték azt is, hogy a filmet csak részben használták, és a 37 másodperces filmből csak 22 másodperces részt illesztettek be. Az MTVA ezt a szerkesztői szabadsággal indokolta, a híranyag pedig a köztévé szerint nem minősül politikai hirdetésnek.

Az NVB nem értett egyet ezzel, és megállapította, hogy az politikai reklám volt.

A döntés alapján mindkét csatorna pénzbírságot kapott, a határozatot ismertetniük is kell műsoraikban. Felülvizsgálatért a Kúriához fordulhatnak.

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.