A telki magánklinika épületében látnák el az állami vezetőket

Miközben az állami betegellátás országszerte „rohad”, a Honvédkórház kibérelné a telki magánklinika épületét, hogy a magánbetegeket, az állami vezetőket és a politikusokat luxuskörülmények között láthassa el – értesült a Népszava.

2013. július 31., 08:09

A telki magánkórházat a napokban zárták be; július 11-től szűnt meg a fekvőbeteg-ellátás, miután a luxusklinika épületét eladták. A magánintézmény eddigi tulajdonosa, Kovács Gábor a komplexumból csak a kórház épületére és felszerelésére talált vevőt. Az új tulajdonos kilétére korábban nem derült fény, csak annyit közöltek hivatalosan, hogy a vevőnek „nem célja a fekvőbeteg-ellátás folytatása”. Mégis igényt tartott az ingatlan mellett a kórház felszereléseire, gép- és műszerparkjára is.

A

Népszavainformációi szerint nem véletlen a titkolózás, hiszen a KLH-Masters Létesítményüzemeltető és Fenntartó Kft. vásárolta meg az ingatlant, méghozzá azzal a céllal, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) egészségügyi szolgáltatójának adja bérbe. Ez a cég egyébként is az évi 40 milliárd forintos árbevételt hozó HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (EI) Zrt. legnagyobb szállítója, azaz a honvédelmi tárca kiemelt partnere.

A Népszava forrásai szerint e tervek olyannyira konkrétak, hogy a napokban már „terepszemlén” is megjelent a Honvédkórház fél vezetése, például Borbíró Zoltán, az intézmény felügyeletére kinevezett miniszteri biztos, védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint Zsiros Lajos orvos ezredes, a Honvédkórház orvos igazgatója.

Az ország csúcsintézmények tartott Honvédkórház terhei jelentősen megnövekedtek, miután 2012 júliusától hatályba lépett az új területi ellátási kötelezettség.

A Népszava szerint a kórház gyakorlatilag megduplázódott feladataihoz az állam nem rendelt érdemben magasabb finanszírozást, így az intézmény képtelen teljesíteni küldetését, azaz ellátni csaknem hárommillió fővárosi és Budapest környéki lakos, valamint a hivatásos állományúak különböző típusú és szintű ellátását. Ráadásul, noha a HM tavaly év végén ötmilliárd forinttal konszolidálta az intézményt, információink szerint a tartozás újratermelődött, mára ismét milliárdos nagyságrendet érve el.

Eközben a nemzetközi hírű szakembergárda menekül a Honvédból: öt idegsebész, köztük az osztályvezető főorvos hagyja el a kórházat a tarthatatlan körülmények miatt, hét radiológus is távozott a közelmúltban, számos osztályon csak nyugdíjaskorú, önkéntesként dolgozó orvosokkal tudnak beteget fogadni, sőt, a Népszava forrásai szerint a traumatológus szakorvosok többsége nemrég bejelentette, hogy a János Kórházban folytatja a munkát.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.