A spanyol miatt kevesebb magyar dinnye lesz a piacon a szezon elején, de majd nyilván átcímkézik azt is

2019. május 9., 09:30

Szerző:

A sárgadinnyével indul májusban a dinnyeszezon, de a magyar termelők nehéz helyzetbe kerülhetnek a szezon elején - írja a Világgazdaság nyomán a hvg.hu.

A magyarországi időjárás eddig kedvezett a dinnyetermelőknek, csak a május eleji hidegebb időjárás okozott gondot, de Spanyolországban a vártnál hűvösebb volt az idő, ezért ott eltolódott a dinnyeszezon és így összecsúszhat a hazaival.

Ez azt jelenti, hogy a magyar dinnye nehezebben kerülhet a piacra a szezon elején, és az idén is nehéz lesz kilónként száz forint felett adni a magyar dinnyét, holott ez alatt nem nyereséges a termesztés.

A lap megjegyzi azt is, hogy bár folyamatosan csökken a dinnyetermesztés területe Magyarországon, a fejlesztéseknek köszönhetően nőnek a termésátlagok, ezért általában véve nem lesz kevesebb magyar dinnye.

Jókora vihart kavart a múlt héten a 24.hu híre, amely szerint a Budapesti Nagybani Piacon mázsaszám címkézik át a spanyol epret, hogy a vevők magyarnak gondolják. Ezen persze óriási az extraprofit. Mint utóbb kiderült, több kereskedő hasonlóan jár el az import görögdinnyével is.  

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.