A rögbiszövetség 2 millió forintért árulná el, hogy mire költött majdnem félmilliárd forint közpénzt

2018. november 30., 09:24

Szerző:

1 972 666 forint költségtérítést kér a Magyar Rögbi Szövetség azért, hogy kiadja, tételesen mire költötte azt a csaknem félmilliárd forint állami támogatást – írja a 24.hu.

A kormány 2016. decemberi határozatában ítélte meg a támogatást szervezetnek a 2024. évi olimpiai pályázathoz kapcsolódó sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési támogatásként. (Összesen egyébként 4,2 milliárdot osztottak szét erre a célra.) Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közlése szerint a pénzt annak ellenére sem kéri vissza, hogy Budapest olimpiai pályázatát visszavonták, mivel álláspontjuk szerint a szövetségek sportszakmai céljai nem változtak.

Miután több, közpénzzel támogatott sportszövetség gazdálkodásával kapcsolatban indult ügyészségi eljárás, a lap két olyan szövetséget is megkeresett adatigénylésével, amelyet két éve szépen megtámogatott az állam.

Az íjászat és a rögbi ugyanis hazai beágyazottságához és társadalomra gyakorolt hatásához képest feltűnően sok pénzt kapott. Az íjászok 571+11, a rögbisek 454+25 millió forintnak örülhettek.

A portál adatigénylésében arról kért tájékoztatást, hogy a pénzt mire fordították, és mely cégeknek, milyen feladatra fizettek. Az íjászszövetség küldött egy rövid összesítést, amelyből azonban nem derül ki, mely cégekkel szerződtek például az 550 millió forintot felemésztő íjászközpont létrehozására.

A rögbiszövetség válaszában viszont azt írta, hogy

az adatigénylés törvényes időben történő megválaszolása az MRGSZ alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, ezért (…) 1 972 666 forint költségtérítést állapít meg a Szövetség.

A jogszabályok alapján az adatgazdák egyébként csak a munkaerő-ráfordítás költségét számolhatják fel az adatigénylés teljesítéséért, legfeljebb 4400 forintos órabérrel. Vagyis a sportszövetség válaszából az következik, hogy az általuk kötött szerződések listáját csak nagyjából 448 órányi munkával tudják előállítani.

A 24.hu az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mivel álláspontjuk szerint az eljárás a nyilvánvalóan közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítését szolgálja. 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.