Választási csalást állapított meg a rendőrség Budapesten, de nem talált gyanúsítottat, úgyhogy lezárta a nyomozást

2019. április 4., 11:03

Szerző:

Felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, annak ellenére, hogy a rendőrség is megállapította, hogy csaltak az ajánlóívekkel – tudta meg az Index.

Az ügy előzménye, hogy tavaly Oláh Lajos, a budapesti 5. számú választókerület (Budapest VI. és VII. kerülete) országgyűlési képviselője, a helyi választási bizottság DK-s delegáltja összehasonlította a fideszes jelölt, Bajkai István és a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért jelöltjének, Bagyó Hildának az ajánlóíveit. Kiderült, hogy 341 esetben ugyanaz a személy ajánlotta mind a két jelöltet, de az aláírások eltérnek egymástól. Előtte Zuglóban is ilyen egyezéseket találtak, ott is a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein.

Lévai Katalin
Fotó: Youtube

Oláh Lajos delegáltja feljelentést tett, a nyomozás tavaly el is kezdődött hamis magánokirat felhasználása miatt. Az Index birtokába került rendőrségi határozat szerint

a rendőrség megállapította, hogy nyilvánvalóan választási csalás történt, ám mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható, felfüggesztette a nyomozást.

A határozat szerint:

  • Kihallgatták tanúként azokat a választókat, akiknek az adatai mindkét párt (Fidesz, Lendülettel) jelöltjének ívein szerepeltek. Ők mind azt mondták, hogy az aláírások nem tőlük származnak.
  • A rendőrök az ajánlások gyűjtőit is kihallgatták volna, de beazonosításuk nem volt lehetséges, mivel az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem.
  • Gyanúsítottként kihallgatták Bagyó Hildát, ő azonban nem tett vallomást, és mivel „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről", megszüntették a gyanúsítását.
  • Az nem derül ki a leírásából, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán család ügyvédjeként is dolgozó Bajkai István képviselőt kihallgatták volna az ügyben.

A rendőrség tehát megállapította az ügyben, hogy jogellenesen töltötték ki az íveket. Ezután kijelentették:

„A nyomozás során személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a tényleges elkövető kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges.”

Ezért a rendőrség felfüggesztette a nyomozást. Hozzátették, hogy amennyiben az elévülési határidőn belül az elkövető kiléte kiderül, újra folyamatba helyezik az eljárást.

Oláh Lajos jelezte, hogy panasszal élnek az ügyészségnél, és az esetről tájékoztatják a magyar választásokat vizsgáló EBESZ-t is.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.