A Médiatanács szerint is lejárató céllal készült az M1 Híradó anyaga, de ez a szerkesztői szabadság része

2019. január 18., 13:30

Szerző:

Amennyiben hatósági úton kérnék számon a köztévén a csúsztatásokat és a propagandamódszereket, sérülne a szerkesztői szabadság a Médiatanács szerint. A tanács elutasította az M1 híradójának kiegyensúlyozatlanságára vonatkozó panaszt – írja a Magyar Narancs.

A panaszt a köztévé előtt korábban éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs tette, mert kifogásolta a 2018. december 9-i fél nyolcas Híradó kiegyensúlyozatlanságát. Érvelése szerint a médiatörvény és a médiaalkotmány egyaránt kiegyensúlyozott tájékoztatásra kötelezi a köztévét, de Nagy Navarro szerint ezt az M1 súlyosan megsértette azzal, ahogyan beszámolt az MTVA székháza előtt tartott tüntetésről, amelyet Hadházy Ákos a közmédia néphülyítése ellen szervezett. A csatorna ugyanis a tüntetés érdemi részéről, a beszédekről, követelésekről egyáltalán nem szólt, a riport 90 százaléka a független képviselő Hadházy Ákosról készített lejárató anyag volt.

Az MTVA székháza
Fotó: MTI/Zih Zsolt

A Médiatanács nem vitatta, hogy a műsorszegmens szerkesztési sajátosságai módot adhattak arra, hogy a nézők egy részében a tényszerű információközlésen túl egyéb benyomásokat keltsen. Azonban a nézők egy részében valakivel szemben negatív hangulatot keltő megfogalmazások, interjú-szerkesztési sajátosságok a médiahatóság szerint még nem jelentik a kiegyensúlyozottság törvényi kötelezettségének megsértését.

A hatóság szerint pontosan azért nem kényszeríthető ki hatósági úton a tájékoztatásban megjelent információk korrekciója, mert

az a szerkesztői szabadság aránytalan korlátozásához vezetne.

A Médiatanács megállapította, hogy a közmédia ismertette, volt tüntetés, de egyes információkat szövegkörnyezetéből kiragadva oly módon szerkesztett össze, amely téves következtetések levonására lehetett alkalmas. Az ilyen gyakorlattal szemben pedig olyan jogorvoslati eszközöket javasolnak, mint a sajtóhelyreigazítási eljárás vagy a személyiségi jogi per.

Hozzátette, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye senkinek nem jelent alanyi jogot az adott műsorszámban történő szereplésre.