A Margitszigeten is beindult a faüldözés: szörnyű tarvágást végeztek a lebontott teniszstadionnál

2018. május 4., 08:15

Szerző:

Bontják a régi teniszstadiont a Margitszigeten. A hvg.hu olvasójának fotói arról tanúskodnak, hogy csúnyán letarolták a stadion körüli, de még a kerítésen belülre eső bokros-fás területet is.

Az olvasó a teniszstadionnál megkérdezett egy biztonsági őrt, aki azt mondta neki, hogy a régi helyett épül az új teniszstadion, melynek jövőre el is kell készülnie - ekkor rendeznék a Hungarian Open ATP World Tour tenisztornát.

Fotó: hvg.hu/olvasó

Ez azért érdekes, mert Áder János március elsején visszadobta a Margitszigetre építendő teniszstadion ötletét. A köztársasági elnök ekkori indoklása szerint a törvény hatástanulmányokkal

  • nem igazolt,
  • nem kellően előkészített és az érintettekkel
  • nem egyeztetett volt, ezért garanciák nélkül engedett volna eltérést számos jogszabálytól, és
  • veszélyeztetné a Margitsziget természetvédelmi és kulturális örökségi jellegét, valamint az alatta lévő ivóvízbázist.

A javaslatot februárban, alig több mint egy nap alatt nyomták át a parlamenten, Áder vétója miatt azonban nem léphetett érvénybe, és a régi parlamentnek már nem is volt ideje újratárgyalni azt.

Az újonnan építendő stadion kedvéért az aktuális szabályozásokat is figyelmen kívül hagyták volna, sem a főváros parkolás rendjére, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait nem kellett volna figyelembe venni a kivitelezésnél. 

Az építmény a 26 méter magas lehetett volna, ami azt jelenti, hogy még a

Groupama Arénánál is 3 és fél méterrel magasabbra álmodták.

A bontás nem mellesleg 198 millió forintba kerül, a munkát a egy nagyon kormánybarát cég, a West Hungária Bau Kft. végzi, amely a WHB- cégcsoport tagja; ennek egyik cége vette meg anno a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot – emlékeztet a lap.