A letaglózott város – Veszprémben nem felejtették el Marian Cozmát

Tíz évvel ezelőtt, 2009. február 8-án szúrták szíven Marian Cozmát, a veszprémi kézilabdacsapat román beállósát. A gyilkosság bármelyik magyar településen óriási felháborodást váltott volna ki, Veszprémet viszont szó szerint letaglózta. A városban a kézilabdaklub talán a legfontosabb identitásképző elem, az egyik legjobb játékosának meggyilkolásával szimbolikusan a közösség egészét érte támadás. A rajongásig szeretett sportoló elvesztése mélyebb fájdalmat, elkeseredettebb dühöt, hosszabb gyászt váltott ki a veszprémiekből. Arra voltunk kíváncsiak, miként dolgozta fel a város a tíz évvel ezelőtti tragédiát. Ha egyáltalán feldolgozható egy ilyen trauma.

2019. február 8., 06:33

Szerző:

– Mindig ugyanaz a kép villan be, ahányszor csak eszembe jut a tragédia.

Kilépek a Patrióta lokál ajtaján, és látom, hogy Marian eldől. Nem tudom kitörölni az agyamból azt a pár másodpercet. Ahogy a földre zuhan, és nem mozdul többé. Minden másra csak homályosan emlékszem.

Remport Csaba nagy levegőt vesz, végigsimít az arcán. Átnéz a szomszéd asztalhoz, ahol Charlie (Perez Carlos) és Gulyás Péter kávézik. Tíz éve mindketten a veszprémi kézilabdacsapat játékosai voltak, ma edzőként dolgoznak a klubnál. Akkor még Remport is a klub alkalmazottja volt, videoelemzőként segítette az edzői stáb munkáját. A városban mindenki ismeri, hosszú ideje a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke, két évvel ezelőttig ő bújt bele a kabalafigura jelmezébe is, hogy a meccseken szurkolásra ösztökélje a nézőket. Ő is ott volt azon a tragikus éjszakán a Patrióta lokálban.

Fotó: Merész Márton

Iváncsik Gergőnek – aki most szintén a helyi utánpótlásnál edzősködik – az első kisfia épp tízéves. 2009. február 8-án este azért gyűltek össze a kézilabdacsapat játékosai, hogy megünnepeljék a balszélső gyermekének születését. A sportolók és a vezérszurkolók a belvárosi lokál legfelső szintjén tartózkodtak, majd hajnali két óra körül többen közülük lementek a pinceszinten található diszkóba. Nem sokkal később néhányan beléjük kötöttek. Utóbb kiderült, a támadók nem ismerték a kézilabdásokat, Raffael Sándor, Cozma gyilkosa első vallomásaiban csak magas, csíkos pólósnak nevezte a román sportolót – fogalma sem volt róla, hogy kivel akaszkodott össze. Az idegenek előbb a diszkóban provokáltak verekedést, Raffael kést rántott, és vesén szúrta Cozmát. A támadók az utcára menekülő kézilabdások után eredtek, és a lokál előtti sikátorban ismét rájuk rontottak. Raffael Sándor ekkor szíven szúrta Marian Cozmát, egyik társa vesén szúrta a kapus Ivan Pesicset, a játékostársai fölé hajoló irányítót, Zarko Sesumot pedig többen teljes erőből arcon rúgták. Pesics életveszélyes sérülést szenvedett, az életét szerb csapattársa, Uros Vilovski mentette meg.

Néhány nappal a gyilkosság után hosszasan beszélgettem a zentai születésű, később magyar válogatottá lett Vilovskival a drámai pillanatokról. „A támadók elé ugrottam, és magyarul ordítottam nekik, hogy elég volt, nyugodjanak le, hagyják abba – mesélte akkor a beállós. – Erre megindultak felém, mire sarkon fordultam, és elkezdtem szaladni. Figyeltem hátrafelé, láttam, hogy mind utánam erednek. Megkerültem a háztömböt, addigra elmaradtak mögülem. Visszaindultam a bár felé, megláttam Pesicset, ahogy görnyedezve jön az utcán. Sokkot kaphatott, mert nem tudta, hogy mi történt vele. Annyit mondott nekem: »Vili, segíts, azt hiszem, megszúrtak!« Furcsa, de nem érezte a fájdalmat, pedig ömlött az oldalából a vér. Rászorítottam a kezemet a sebére, elindultunk az ötszáz méterre lévő kórház felé. Amikor nem tudott menni, a hátamra vettem.”

Vilovski azt mondta, utólag ezerszer is lepörgette a fejében az eseményeket, de nem talált olyan pillanatot, amikor még megakadályozható lett volna a tragédia. Annyira váratlanul és gyorsan történt minden. Remport Csaba is így emlékszik:

– Sokkot kaptam. Alig fogtam föl, hogy mi történt. Ott álltam az utcán, és nem tudtam, mit kéne csinálni. Arra emlékszem, hogy próbáltam hívni Hajnal Csabát, a klub vezetőjét, de nem vette föl a telefont. Akkor néhányan kimentünk a házához, felébresztettük. Kijött, végighallgatott. Döbbenetes, ahogy képes volt megőrizni a hidegvérét. Néhány másodperc alatt végiggondolta a legsürgősebb teendőket, kezébe vette az irányítást, kiosztotta a feladatokat. Azt csináltuk, amit mondott.

Hajnal Csaba ikonikus alakja a veszprémi kézilabdázásnak, 39 éven át irányította a klubot. Ő tette a csapatot a bakonyi város legfőbb exportcikkévé, védjegyévé. Leginkább az ő érdeme, hogy a település nevének említésére egész Európában elsőként a világszínvonalú gárda jut az emberek eszébe. A helyieket mély érzelmi szálak fűzik a csapathoz. Az egyik legérdekesebb momentum, hogy több névváltás után is a meccseken a szurkolók még mindig „Építők! Építők!” rigmussal biztatják a kedvenceiket. Az újonnan érkező külföldi játékosoknak – akik nem értik, mit skandálnak a nézőtérről – mindig el kell magyarázni, hogy a csapatot 1977-ben Veszprémi Építők néven alapították, és a gárda a megyei bajnokságból indulva küzdötte fel magát a kilencvenes évekre európai élcsapattá.

– A csapat életének minden rezdülése témát ad a veszprémi közbeszédnek – mondja Porga Gyula, a város fideszes polgármestere. – Kit igazolunk, ki megy el, miért játszott jól vagy rosszul a csapat a hétvégén? Sikeres meccs után mindenki egy kicsit vidámabb, ha kikapunk, az egész város rosszkedvű. A játékosokat szinte családtagnak tekintjük, ha őket támadják meg, az olyan, mintha személyesen minket érne atrocitás. Gyilkosság nagyon ritkán történik a városban, az önmagában is megrázza az itt élőket, de egy kézilabdás elvesztése még nagyobb sokkot okoz. Tíz évvel ezelőtt minden veszprémi azt érezte, őt magát szúrták szíven.

Fotó: Merész Márton

Nem sok hiányzott, hogy elszabaduljanak az indulatok. A gyilkosságért később három embert ítéltek el, Raffael Sándort elkövetőként (18 év), Németh Győzőt (18 év) és Sztojka Ivánt (13 év) bűnsegédként, de abból a 25 fős társaságból, amelynek tagjaiként Veszprémbe érkeztek, mindenkit elmarasztaltak garázdaság miatt.

Az ítélet szerint azon az estén a legtöbben nagy mennyiségű alkoholt és kábítószert fogyasztottak, néhányan kést tartottak maguknál, agresszív, kötekedő magatartást tanúsítottak. Az Enyingről érkező csapat többségében romákból állt. Félő volt, hogy a szurkolók tehetetlen dühe és kétségbeesése cigányellenes atrocitásokhoz vezet. Hogy ez nem történt meg, abban kiemelkedő szerepe volt Petre Cozmának, Marian édesapjának és Debreczenyi Jánosnak, a város akkori polgármesterének.

Pár nappal a gyilkosság után idősebb Cozma – miután a városházán átvette a fiának adományozott posztumusz tiszteletbeli polgár címet – azt mondta:

„Ne gyújtsd fel az erdőt, ne adjál tüzet az erdőnek, hanem ültess fákat, hogy egy új erdő növekedhessen.”

Debreczenyi János pedig nagy nyilvánosság előtt kétszer is kijelentette: „A bűnösöket meg kell találni, szigorúan felelősségre kell vonni, de nem szabad elfelejteni, hogy a vétkesek elsősorban magyar állampolgárok, és csak másodsorban vallhatják magukat egy kisebbséghez tartozónak.” Bár a gyilkosság másnapján a Veszprém Arénánál megtartott megemlékezésen a tömeg kifütyülte a fideszes városvezetőt, szavai mégis hatottak. Egy héttel később a spanyol Ademar León elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt megtartott emlékmeneten egyetlen cigányellenes rigmus sem hangzott föl. A veszprémiek némán, méltóságteljesen vonultak végig a városon.

Fotó: Merész Márton

– Az volt életem legborzalmasabb hete – mondja Remport Csaba. – A szurkolói klub elnökeként az én felelősségem volt, hogy a két nagyobb megemlékezésen ne történjen rendbontás. Amikor aláírtam a rendőrségen az erről szóló papírt, bizony megremegtem. Viszont utóbb felemelő érzés volt szembesülni azzal, hogy jól tettem, amikor felelősséget vállaltam a veszprémi emberekért. Más kérdés, hogy én magam sokáig képtelen voltam kiadni magamból a fájdalmat. Korábban rengeteget buliztam a csapattagokkal, a tragédia után egy évig nem léptem be egyetlen szórakozóhelyre sem. Amikor Marian halálának első évfordulóján felavattuk a szobrát, ráborultam az édesapja, Petre Cozma vállára, és kitört belőlem az egyévnyi fájdalom. Nem bírtam abbahagyni a zokogást.

A gyász feldolgozásának egyik legfontosabb állomása volt a szoborállítás. A szurkolói klub szervezte a gyűjtést, hatmillió forint jött össze. Amióta felavatták, mindenkinek könnyebb kiadnia magából a fájdalmat. A szobornál mindig vannak virágok, mécsesek, a vendégcsapatok szurkolói sem felejtik el megkoszorúzni az emlékművet. Az egykori csapattársak évekig részt vettek az évfordulókon tartott megemlékezéseken, de idővel eligazoltak vagy abbahagyták a játékot. Az akkori csapatból már csak Mirsad Terzic játszik Veszprémben.

– Átalakultak a megemlékezések, pontosabban áthelyeződtek a közösségi médiába – mondja Remport Csaba. – A szurkolók Marian halálának évfordulóján megváltoztatják a profil- vagy háttérképüket, így idézik föl az alakját. Nekem fontos, hogy személyesen rójam le a kegyeletemet, minden évben kiviszek egy koszorút a szoborhoz.

Porga Gyula szerint a tragédiák éppúgy részét jelentik egy közösség életének, mint a sikerek.

– Nem léphetünk túl rajtuk, ugyanúgy beépülnek az életünkbe, mint a nagy örömök – mondja a polgármester. – A tragédiák tartást adhatnak egy közösségnek, összekovácsolhatják, erősíthetik a kohéziót. Pontosan ezt éreztem, amikor Marian halála után egy héttel én is ott vonultam az emlékmenetben. A néma, méltóságteljes tömegben nemcsak a fájdalmat éltem át, hanem a büszkeséget is, hogy veszprémi vagyok.

Marian Cozmát egyébként 2006-ban nem fogadták kitörő lelkesedéssel a szurkolók. Remport Csaba emlékszik rá, hogy egy németországi felkészülési tornán látta először játszani Mariant, de a drukkereket egyáltalán nem győzte meg. A 211 centiméteres óriás esetlenül mozgott, folyton elejtette a labdát, túl lassan zárt vissza védekezni. Viszont rendkívül gyorsan fejlődött: három év alatt stabil kezdőjátékossá, európai szintű kézilabdássá vált, halála előtt már a Barcelona is felfigyelt rá. A szurkolók pedig megszerették.

– Rendkívül közvetlen volt, mindig mosolygott, benne volt minden buliban

– emlékezik Remport Csaba. – Előttem van, ahogy a 2008-as KEK-győzelem után az Óváros téren önfeledten locsolja a pezsgőt, és együtt skandálja velünk az „Indul a busz!” rigmust. Ezzel szoktuk búcsúztatni egy-egy nagy győzelem után a szegedieket.

Marian halála nemcsak a veszprémieket sokkolta, hanem a családját is. A sportoló a milliós fizetéséből minden hónapban hazautalt egy jelentős összeget, amivel a szüleit és a két húgát támogatta. Marian pénzéből újították föl a szülők a bukaresti lakásukat, autót is kaptak tőle. „Mindent feltettünk az ő karrierjére – mesélte nemrég lapunknak Petre Cozma, aki a feleségével együtt fiatalon szintén válogatott kézilabdázó volt. – Emlékszem, amikor Marian még csak 15 éves volt, és már 48-as cipőt hordott, annyira nem volt pénzünk, hogy kölcsön kellett kérnünk a cipővásárlásra.” A fiuk halála összeroppantotta a szülőket. Megbetegedtek, anyagi problémákkal küszködnek.

Fotó: Merész Márton

Petre Cozma ma már nemcsak az elkövetőkre haragszik, hanem a magyar államra is. Tavaly nyáron ugyanis feltételesen szabadlábra helyezték Sztojka Ivánt, aki a mai napig még egy fillért sem fizetett ki a gyilkosság miatt a Cozma családnak jogerősen megítélt 211 millió forintos kártérítés rá eső részéből. Mivel az elkövetőktől lefoglalt vagyont a bűnügyi költségek fedezésére fordították, az áldozat családjának kártérítésére már nem maradt fedezet. A magyar állam pedig – jogszabályi felhatalmazás híján – nem akar helytállni Raffaelék helyett. A veszprémi klub Petre Cozmát is meghívta a február 8-án tartandó tízéves megemlékezésre. Az édesapa nemrég azt mondta lapunknak, hogy nem fog eljönni, és nem csak az egészségi állapota miatt.

„Sokan segítettek nekünk a bajban, a magyar államban viszont nagyot csalódtam. Kiengedik a gyilkost, vígan élheti a világát. Mi meg itthon tengődünk betegen, és már nem reménykedünk semmiben.”

A veszprémiek viszont aligha menekülhetnek el a felkavaró érzelmek felidézése elől. Szombaton, egy nappal Cozma halálának tizedik évfordulója után a Veszprém sorsdöntő Bajnokok Ligája-meccset játszik, ráadásul most is egy spanyol sztárcsapatot látnak vendégül, ezúttal a Barcelonát. Azt a csapatot, amely egy évtizeddel ezelőtt Cozma leigazolását fontolgatta. Vagyis ha Marian élne, a két gárda közül valamelyikben akár pályára is léphetne a Veszprém Arénában.

De már nem él. Csak a szobra emlékeztet rá, ahogy a csarnok felé fordulva épp kapura dob.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.