A holokauszt-emlékművet leköpő jobbikost támogatja a Momentum, a Jobbik és az LMP Debrecenben

2019. augusztus 26., 18:30

Szerző:

A Jobbik nem épp "néppártos" frakciójához tartozó Kulcsár Gergelyt indítja az ellenzéki Jobbik-Momentum-LMP szövetség Debrecen egyik választókerületében.

A politikus korábban országgyűlési képviselő volt, ám antiszemita botrányai miatt lemondott mandátumáról. Mint ismert, Kulcsár volt az, aki beleköpött a nácik által a Dunába lőtt zsidók emlékét őrző bronzcipőkbe, valamint egy kiszivárgott e-mailben kamukausztnak nevezte a zsidók ellen elkövetett népirtást. Az egy időre a párt igazgatási ügyeit vivő politikus Debrecenben térne vissza a frontvonalba.

Fotó: Kulcsár Gergely/Facebook

A Momentum részéről Soproni Tamás elnökségi tag a jelöltek hétvégi bemutatását követően azt mondta a közmédia érdeklődésére, hogy szerinte a Jobbik bemutatta, hogy képes a változásra. Hasonlóan reagált a 444 kérdéseire a fiatal párt debreceni szervezetének elnöke, Mándi László, hogy miért tartják elfogadhatónak számukra Kulcsár személyét:

„amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években”

Mándi hozzátette, hogy Kulcsár is megérdemel egy esélyt, ahogy a Jobbik teljes szervezete is az ellenzékben. Megítélése szerint a Momentum azért tud összefogni a Jobbikkal, mert miután a Fidesz a gyűlölet útjára lépett, a Jobbik felismerve a helyes utat inkább mérsékelt politikát kezdett folytatni.

A fideszes fellegvárnak számító városban egyébként az MSZP, a Párbeszéd és a DK szintén közös listát állít, értesüléseink szerint Kulcsár személyét is kifogásolták a teljes összefogással kapcsolatban.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.