A Greenpeace petíciót indított egy önálló környezet- és természetvédelmi minisztérium felállításáért

2018. november 20., 15:43

Szerző:

A Greenpeace közleményben jelentette be, hogy petíciót indított egy önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium létrehozásáért. Álláspontjuk szerint ugyanis mivel a természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától, veszélybe kerültek az ország természeti kincsei.

– Ez súlyos csapás az egykor európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, mely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései következtében

– jegyzik meg.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A szervezet emlékeztet arra, hogy 2010-ben a kormány megszüntette a Környezetvédelmi Minisztériumot, majd az alábbi intézkedéseket hozta:

  • Szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el. Helyükre számos esetben a szakterületen járatlan vezetők kerültek.
  • Folyamatosan csökkent a természetvédelem költségvetési támogatása.
  • Megszűntek a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek. A felügyelőségeket a kormányhivatalokba olvasztották, ami jelentősen gyengítette a környezet és természetvédelmi szempontok érvényesítését.

Úgy látják, a mostani leépítések ellehetetlenítik a hatékony természet- és környezetvédelmi munkát. Emlékeztetnek arra is, hogy Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy a természeti erőforrások a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Álláspontjuk szerint soha nem volt még ilyen fontos a természet- és környezetvédelem erősítése, miközben fokozódik a klímaválság, fajok pusztulnak ki, a légszennyezettség és a vegyszerek miatt pedig évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon.

Ezért követelik, hogy  a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként állítson fel önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot.

(A 24.hu nyomán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.