A Greenpeace petíciót indított egy önálló környezet- és természetvédelmi minisztérium felállításáért

2018. november 20. 15:43 - szerző: 168 Óra

A Greenpeace közleményben jelentette be, hogy petíciót indított egy önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium létrehozásáért. Álláspontjuk szerint ugyanis mivel a természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától, veszélybe kerültek az ország természeti kincsei.

– Ez súlyos csapás az egykor európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, mely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései következtében

– jegyzik meg.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A szervezet emlékeztet arra, hogy 2010-ben a kormány megszüntette a Környezetvédelmi Minisztériumot, majd az alábbi intézkedéseket hozta:

  • Szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el. Helyükre számos esetben a szakterületen járatlan vezetők kerültek.
  • Folyamatosan csökkent a természetvédelem költségvetési támogatása.
  • Megszűntek a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek. A felügyelőségeket a kormányhivatalokba olvasztották, ami jelentősen gyengítette a környezet és természetvédelmi szempontok érvényesítését.

Úgy látják, a mostani leépítések ellehetetlenítik a hatékony természet- és környezetvédelmi munkát. Emlékeztetnek arra is, hogy Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy a természeti erőforrások a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Álláspontjuk szerint soha nem volt még ilyen fontos a természet- és környezetvédelem erősítése, miközben fokozódik a klímaválság, fajok pusztulnak ki, a légszennyezettség és a vegyszerek miatt pedig évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon.

Ezért követelik, hogy  a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként állítson fel önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot.

(A 24.hu nyomán)