Vérfürdőt rendeztek az agrártárcánál, gyakorlatilag kinyírták a magyar természetvédelmet

2018. november 9. 17:25 - szerző: 168 Óra

Az Agrárminisztériumban is végrehajtották a központilag elrendelt létszámcsökkentést, mintegy 340 szakembert rúgtak ki. Valamiért a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget – értesült az Index.

– November 6-án 10 óra körül a kormányablakon keresztül értesítve az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét, minden szakmai értelem nélkül kirúgták

– írta a portál egy olvasója.

Hozzátette, hogy az Orbáb-kormány által korábban említett 10 százalék körüli leépítés helyett a munkatársak 44 százalékot rúgtak ki, szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező embereket küldtek el. Ahogy írta, gyakorlatilag az állami természetvédelmet (ami alá az összes nemzeti park igazgatósága, az össze természetvédelmi tevékenység) tartozik, szó szerint lefejezték.  

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A portál által megkérdezett szakemberek megerősítették, hogy „nagy vérfürdő” van a természetvédelemben.

Az Index megkérdezte a minisztériumot arról, hogy hány főt küldtek el a természetvédelmi főosztályokról, hány százalékos a leépítés, milyen szempontok alapján bocsátottak el embereket, csak a természetvédelmi terület szenvedett-e ilyen mértékű veszteséget a közigazgatásban, és ha igen, miért kevésbé fontos a természetvédelem, mint a közigazgatás egyéb területei.

Az Agrártárca nem adott pontos választ arra, hogy pontosan hány szakembert küldtek el. A mértékre abból lehet következtetni, hogy a kormányhatározat az Agrárminisztériumra 252 fős, a irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervekre 430 fős leépítési kvótát szab ki, tehát összesen 682 embert. A tárca válasza szerint a státuszok 9-10 %-a betöltetlen, így a gyakorlatban a megszüntetendő státuszok felénél kerül sor elbocsátására. Ez feltételezhetően azt jelenti, hogy összesen 340 embert rúgnak ki.

Arra nem tért ki a minisztérium, hogy a leépítettek hány százaléka dolgozott a természetvédelemben, de válaszában nem cáfolta a 44 százalékos leépítést.

Október 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amely elrendelte a létszámcsökkentést a minisztériumokban és háttérintézményeikben. A kirúgásokra mindössze két napot hagyott a rendelet, a leépítések ezért gyorsan meg is kezdődtek. Összesen 6810 embert küldenek el, anélkül, hogy a kormány egyeztetett volna a szakszervezetekkel.