A Fővárosi Ítélőtábla új eljárást rendelt el az SZFE dolgozók sztrájkja ügyében

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkja ügyében a Fővárosi Törvényszéket.

2020. november 11., 19:11

Szerző:

Az SZFE vezetése szerdán az egyetem honlapján, azt írja: nincs döntés az egyetem október 1-je óta tartó dolgozói sztrájkja ügyében, így "a sztrájk jogellenessége tekintetében érdemi döntés nem született".

A Fővárosi Törvényszék október 23-án kiadott első fokú ítéletében jogellenesnek minősítette az SZFE munkavállalóinak sztrájkját. A dolgozók október 28-án fellebbezést nyújtottak be a végzés ellen.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint az SZFE vezetése korábban, az első fokú ítélet kapcsán azt közölte, hogy az SZFE sztrájkbizottságának korábban megfogalmazott nyolcpontos követeléséből az egyetem vezetősége "kettőt teljesített, egy további pont, a korábbi munkarend szerinti munkavégzés is teljesült, a többi pontot a törvényszék jogszabályellenesnek ítélte".

A sztrájkolók korábban azt írták, a munkáltatójuk felé megfogalmazott nyolcpontos követelés mellett egy kilencedikben a kormányhoz fordultak, azt kérve, hogy a modellváltási folyamatot teljes egészében állítsa le.

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.