A fideszes képviselő akkor sem szavazná meg a díszpolgári címet, ha Bálint gazda 110 éves lenne

2019. február 15., 19:53

Szerző:

Csütörtökön ifj. Mizsei László XVI. kerületi LMP-s képviselő a Facebookon adta hírül, hogy a fideszes többségű önkormányzaton újra nem ment át a javaslat, hogy a 2019-ben 100. születésnapját ünneplő Bálint Györgynek adjanak díszpolgári címet. A bejegyzés alatt indult vitához hozzászólt Vincze Ágnes fideszes önkormányzati képviselő,  aki először felszólította ifj. Mizsei Lajost, hogy „vegyen vissza” a lendületből és a sértegetésből, később pedig azt írta

„Ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgarnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni, ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György. Egyébként a ballib pártok nagyvonalúsagatol mentsen meg mindenkit a Jóisten. remélem ezzel lezárhatjuk ezt a témát.”

(Bálint György 1994 és 1998 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, 2009-ben elhagyta a pártot.)

Aki végül visszavett a lendületből, az nem ifj. Mizsei László, hanem Kovács Péter fideszes polgármester volt, aki az Index kérdésére azzal adott magyarázatot Bálint György elutasítására, hogy mivel a kertászmérnök már amúgy is Budapest díszpolgára, a városrészé is egyben. „Bálint György már Budapest díszpolgára, így, mivel a XVI. kerület is része Budapestnek, a mi díszpolgárunk is” – érvelt a polgármester. 

Maga Bálint György úgy kommentálta az ügyet, hogy jólesett volna neki a díszpolgári cím, de így is segíteni fog mindenkinek.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.