Bálint gazdának jólesett volna a díszpolgári cím, de ezután is segíteni fog mindenkinek

2019. február 15., 19:10

Szerző:

Csütörtökön derült ki, hogy a XVI. kerületének nem sikerült megszavaznia, hogy 2019-ben százéves Bálint György  díszpolgár lehessen, az ügyben pedig az ATV megszólaltatta magát a kertészmérnököt, az ablak című egykori műsor népszerű műsorvezetőjét is. Azt mondta, hazudna, ha azt állítaná, hogy nem esett volna jól neki a díszpolgári cím, mert több embernek segíthetett volna,a de ez nem a plecsnin múlik, ő ezután is mindenkinek segíteni fog. Ő – fűzte hozzá – humanizmust tanult a szüleitől, és szeretné, ha ma is igaz lenne a francia forradalom hármas célkitűzése, vagyis hogy legyen szabadság, egyenlőség és testvériség.

Bálint György már Budapest díszpolgára, így, mivel a XVI. kerület is része Budapestnek, a mi díszpolgárunk is - ezzel magyarázta korábban az Indexnek a kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter, hogy miért miért nem választotta meg a közgyűlés kormánypárti többsége díszpolgárnak Bálint gazdát. A polgármester szerint a fideszes képviselők valójában nem is szavazták le az ismert tévés személyiség díszpolgárrá választását, ugyanis tíz névből kellett választania a képviselőknek, vagyis „fogalmilag is kizárt”, hogy bárki bármelyik jelölt ellen szavazott volna vagy akár leszavazta volna.

Prima Primissima - Bálint György Bálint György
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Azzal kapcsolatban, hogy a nem Bálint gazda mellett szavazó egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes többek között azt írta, hogy azért nem szavazott a tévés kertészre, mert SZDSZ-s múltja van (Bálint György 1994-2009 között volt a párt tagja, 1994-1998 között parlamenti képviselője), Kovács Péter kijelentette, nem ért egyet képviselőtársa véleményével.

– Nekem teljesen mindegy ki melyik párt tagja, én azt tartom szem előtt, hogy mit tesz. Tudja mi itt a XVI. kerületi Fideszben nem egy szellemi gettóban élünk, mindenkinek van saját véleménye, motivációja. Vincze Ágnesnek ilyen, nyilván megvan ennek az oka. Nekem, meg a képviselő-testület többségének más - mondta a polgármester.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.