40 millió forint támogatást kapott Sarka Kata párja, a valtonos Bessenyei István cége a Szerencsejáték Zrt.-től

2019. március 20., 08:58

Szerző:

A Szerencsejáték Zrt. nemrég frissítette támogatási listáját a tavalyi utolsó és az idei első hónapok döntéseiről. Ez alapján az mfor azt írja, hogy idén januárban mindössze három céget támogatott a Zrt.

Januárban 8 millió forint plusz áfát kapott a Férfiak Klubja Kft., februárban 10 millió plusz áfát a Hazai Termék Kft., a legtöbb pénzt pedig a Netrise Hungary-nek ítélték meg, 40 millió plusz áfát.

Ez utóbbi vállalkozási egyedüli tulajdonosa Bessenyei István, aki korábban Sarka Kata és Rogán Cecília üzlettársa is volt a Nakama&Partners-ben, de a lap szerint most már ő Sarka Kata párja is. Emellett ő annak a Valton-Sec nevű őrző-védő cégnek a kisebbségi tulajdonosa, amely rendszeresen biztosítja a fideszes rendezvényeket.

A tavalyi utolsó negyedévben a lap összesítése alapján nagyjából egymilliárd forintról döntött az állami lottótársaság, az egész évet tekintve pedig 1,45 milliárd forintot osztottak szét, ami az elmúlt évek legmagasabb összegét jelenti.

A listán szerepel 50 millió forint plusz áfa támogatással az a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, amely Orbán Viktor első és eredeti polgári köre mögött álló szervezet. Októberben Balog Zoltán, volt emberi erőforrás miniszter imareggelijét is megtámogatták, a D.C. Magyarországi Alapítvány 30 millió forintot kapott. Novemberben pedig a Békemeneteket szervező Fidesz-közeli Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány jutott 70 millió forinthoz a cégtől.

Az év utolsó hónapja az osztogatásokról szólt, ekkor 270 millió forintot adtak a Fradi égisze alatt működő sportágak támogatására. A legtöbbet, 50 milliót az egyesület, az FTC kapta, de 45-45 millió jutott az FTC Kajak-Kenu Utánpótlás-nevelés Nonprofit Kft.-nek és az FTC Vízilabda Utánpótlás Nonprofit Kft.-nek, 40 millió pedig az FTC Férfi Torna Kft.-nek.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.