Operatív törzs: Május 4-e után kezdődik a védekezés új szakasza, ezt követően megemelkedhet a fertőzöttek száma

2020. április 30., 11:33

Szerző:

A Operatív Törzs sajtótájékoztatóját Halmosi Zsolt, a kórházparancsnokok vezetője kezdte. Ő annak a rendeletnek a részleteit ismertette, amely szerint a 200 főnél több gondozottat ápoló idősotthonok is parancsnokokat kapnak. 

Ez első körben 18 intézményt jelent.

Ebből 

  • 8 önkormányzati,
  • 3 állami
  • 2 egyházi
  • 2 magánintézmény.

Csak két dologban írhatják felül az intézményvezető döntését:

a járványügyi szabályok betartása és az egészségügyi készletek ellenőrzése.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, szerinte jó eredményeket értünk el a védekezésben. Hangsúlyozta,

a szabályokat ettől még szükséges betartani.

Továbbra is az „időseket féltik”, és a most bejelentett lazítások nem teljeskörűek, noha szükséges, akkor változtatni fognak rajtuk.

Május 4-e után kezdődik a védekezés új szakasza. Ezt követően akár meg is emelkedhet a fertőzöttek száma. Noha a járványgörbe úgy tűnik, kiegyensúlyozódik, ennek ellenére nincs ok arra, hogy fellélegezzünk. 

Majd kitért a közelgő anyák napjára is. Ugyan most sokaknak nincs lehetősége a szokott módon felköszönteni édesanyjukat, akiknek erre lehetőségük van, nyugodtan vihetnek neki ajándékot. Müller Cecília megnyugtatott: a tárgyakon nagyon kevés ideig marad életben a vírus.

A virágok sem jelentenek veszélyt, „ennek semmi alapja nincs.”

Az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztató keretében köszöntötte saját, 88 éves édesanyját is.

A közösségi terjedés jelenleg alacsony szintű, a gócpontok az idősotthonok és a kórházi egységek – válaszolta Müller Cecília a kormánypárti Origo kérdésére.

Arról is beszélt, hogy a tatabányai kórházban minden hetedik napon szűrni fogják a dolgozókat.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.