Konyhakert az erkélyen? Igen! Mutatjuk, mi terem meg cserépben is!

A zöldségtermesztés nem azok privilégiuma, akik kertes házban élnek. Számos zöldség megterem cserépben is, kis odafigyeléssel bőven szüretelhetünk a balkonról is.

2024. február 17., 12:04

Szerző:

Akár az erkélyen is megtermelhetjük azokat a zöldségeket, amelyekből nyáron friss salátát vagy levest készítünk. A helyszűke nem lehet akadály, Vannak ugyanis olyan zöldségek, amelyek biztosan teremnek akkor is, ha egy nagyobb cserépben tartjuk őket. Bajtai Miklós kertész szakoktató szerint cserépben, ládában, de akár egy vödörben is lehet termeszteni zöldségeket, sárgarépát, folytontermő paradicsomot. Ezzel nemcsak az időnket tudjuk eltölteni, hanem gyakorlati haszna is van: a saját termésünket fogyaszthatjuk. 

Cékla


A céklának van olyan fajtája, amelyik kis helyen is szépen fejlődik. Olyan konténerre lesz szükségünk, amelyik legalább 30 cm mély, hogy a cékla erőteljes növekedésnek indulhasson. Ennyi hely kb. hat tő eredményes felneveléséhez elegendő. Ha nagyob példányszámban gondolkodunk, válasszunk bébicéklát.

Ajánlott fajta: „Kornett'

 

Bab, borsó


A bokorbabot ajánljuk; neveléséhez egy legalább 30 cm mély konténerre lesz szükségünk. Fontos, hogy a növénynek elegendő helye legyen gyökeret ereszteni, ez a garanciája ugyanis az erőteljesebb növekedésnek. Futóbab esetén gondoskodnunk kell támaszról is, amelyre a növekvő bab indái felfuthatnak, felkapaszkodhatnak.

Ajánlott fajta: „Minidor'

Ha borsót szeretnénk termeszteni, akkor legfeljebb 6 szem borsót vessünk egy 30 cm mély konténerbe.

Ajánlott fajta: „Rajnai törpe'

Sárgarépa


Ha szívesen termesztenénk sárgarépát konténerben, akkor a mini, illetve bébi változatokkal érdemes próbát tennünk. Ha odafigyelve, rendszeresen öntözzük, nagyobb a valószínűsége, hogy egészséges lesz a termés. Ha hosszabb sárgarépát szeretnénk, válasszunk mélyebb konténereket.

Ajánlott fajta: „Little finger', „Párizsi vásár'

Padlizsán


A padlizsán tartására bármely olyan cserép megfelel, amely legalább 13 cm mély. Amit érdemes tudunk, hogy a cseperedő padlizsánt ki kell karóznunk, tehát a karót elég mélyre kell tudnunk szúrni ahhoz, hogy megtartsa a növény szárát és a fejlődő termést.

Ajánlott fajta: „Black beauty', „Fehér'

Fejes saláta


Ha a konténeres termesztésre legmegfelelőbb zöldséget keressük, úgy a buja, élénkzöld levelű saláta ideális választás. Ebben az esetben a cserép mérete nem elsőrendű fontosságú. Vegyünk némi tápanyagdús, termékeny palántaföldet, vessük el a salátamagokat, majd gondoskodjunk arról, hogy a föld folyamatosan nyirkos legyen. Ha türelemmel várunk, a végén szép salátánk nő a cserépkertben.

Ajánlott fajta: „Lento'

Hagymafélék


Elsősorban az újhagymáról köztudott, hogy jól nevelhető konténerben. Ízlésünk szerint szerezzünk be egy zacskó dughagymát és egy kb. 10-12 cm mély cserepet. Egy ilyen méretű cserépben akár villanykörte nagyságú hagymánk is fejlődhet.

Paprika


Válasszunk egy méretes konténert, hogy a paprika megfelelően tudjon fejlődni. Gyakorlatilag bármilyen paprikát termeszthetünk konténerben, válogassunk hát a kedvenc fajtáink közül.

Hónapos retek


Retket gyorsan és egyszerűen termeszthetünk akkor is, ha csak kisebb konténerünk van. Annyi dolgunk van csupán, hogy elvetjük a magokat, majd ügyelünk arra, hogy a föld mindig nyirkos legyen.

 Paradicsom


Valamennyiünknek jár a friss, üde, lédús paradicsom; még jó, hogy konténerben is termeszthető! Kezdésnek azonban a "koktél" változatokkal tegyünk próbát Az ehhez szükséges cserép mélysége legalább 12-13 cm.

Ajánlott fajta: „Bajaja', „Balkonstar', „Mini sárga', „Vilma', „Aztec', „Cherolla'

Ha valaki cserépben szeretne zöldséget termeszteni, de nincs ideje vagy kedve a magok elvetésétől végigkísérni a növények életét, az tavasszal a piacokon nagy palántaválasztékot talál. Ezek a növények később szép terméssel hálálhatják meg az ügyes gondozást. 

Aki pedig szeretne elmélyülni a balkonkertészkedésben, az tanfolyamon sajátíthatja el a fortélyokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. május 18., 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.