A leander kint is túléli a telet, ha betartunk néhány fontos szabályt

A leander az egyik legnépszerűbb kerti növény, de télen sokan beviszik, mert attól félnek, elfagy a téli hidegben. Mit tegyenek azok, akiknek muszáj kint tartaniuk ősztől tavaszig is?

2024. február 5., 08:47

Szerző:

Az a kérdés, miszerint kint hagyhatjuk-e a leandert télen, ellentétes véleményeket vált ki emberekből, mindenki bizonyítja a maga igazát, valójában kőbe vésett tanácsot nem lehet adni – hangsúlyozta Dr. Némethy Zsuzsanna, nyugalmazott egyetemi adjunktus az Agroforumnak. A szakember szerint nem mindegy, hogy szabadföldbe ültetett vagy cserépben élő növényről van szó. A két életmód ugyanis nagy hatással van a leander vízigiényére és hőtűrésére.

A leander mélyre hatoló gyökérzetet fejleszt a szabadföldben, ezért ott szárazságtűrő és ellenálló. A talaj fagypont alatti hőmérséklete már károsítja a leandereket, különösen a tartósan fagyos körülmények okoznak veszélyt a növényekre. „Számos példát ismerek, ahol a kertben szabadföldbe kiültetett leanderek évek óta ott is telelnek, minden beavatkozás nélkül, és semmiféle károsodást nem szenvedtek el a téli fagyok alatt. Az esetekről, a növények elhelyezkedésének körülményeiről, sajnos részletes leírást nem lehet olvasni, így objektív összehasonlításukhoz nincs megfelelő tényadat” – mondta a szakértő.

Magyarország nem nagy területet foglal el a világban, de az ország éghajlatára mégsem mondhatjuk, hogy egységes lenne. Ismerve a téli hónapok hivatalosan regisztrált hőmérsékleti adatait egyértelműen látszik, hogy az évi és havi hőmérsékleti átlagértékek között 2-4 °C különbség is megfigyelhető, és vannak kiemelkedően melegebb régiók, például Mecsek-hegység és Budapest.

A kontinentális helyeken, mint hazánkban is, a szabadban teleltetett leandereknél fagyveszéllyel kell számolnia. Bár az utóbbi évek telei az átlagosnál enyhébbek voltak, ez nem jelenti azt, hogy a keményebb, megszokott fagyhullám nem köszönt be a tél folyamán bármikor, akár még az idei télen is – hangsúlyozta.

Hogyan védhetjük a leander érzékeny részeit a hidegtől?

Dr. Némethy Zsuzsanna szerint az edényben tartott leanderek gyökere hamarabb elfagy, mint a talajba végleges helyükre beültetett egyedeké. Ha mégis szeretnénk kint hagyni télen, akkor ennek legegyszerűbb módja a leander cseréppel történő talajba ásása.

A leander fagyérzékenységét meghatározza a fajta, a típus, a növény eredete is. Mediterrán országból származó növények fagyállósága gyenge, vásárlásuknál a növény eredetét ajánlott ellenőrizni.

Lakott helyen az építmények mikroklíma befolyásoló szerepe jelentős: tégla-, kőfalak hősugárzó és légmozgást befolyásoló hatása közismert, segítik a telelési esélyeket. Az a néhány °C, amit ezek nyújtanak, már gyakran elegendők a sikeres átteleléshez. 

A fiatal, nem kellően megfásodott ágak fagyhatnak el a legkönnyebben.

Ha kényszerűségből csak szabadban tudjuk tartani a leandert télen, tegyük vagy ültessük déli épületfal elé, és hőszigetelő növénytakaró fóliát is érdemes előkészíteni fagyveszély esetére. 

(Kép forrása: Pexels)

 

Május 22-e minden évben a Nemzetközi Biodiverzitás Napja, amely az élővilág sokféleségére, vagyis a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.