WHO: Jövő nyárra kész lehet a koronavírus elleni vakcina, legalábbis a húsz tesztelt oltóanyag közül biztosan beválik néhány

2020. július 20. 10:41 - szerző: MTI

Elképzelhető, hogy a következő év közepére széles körben elérhető oltóanyag áll majd rendelkezésre az új típusú koronavírus ellen – mondta Szumija Szvaminatan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatóorvosa a dpa német hírügynökségnek adott interjúban hétfőn.

Az indiai orvos abból vonta le ezt a következtetést, hogy

jelenleg több mint húsz oltóanyag van már a klinikai tesztelés fázisában, és a WHO szerint ezek közül néhány valószínűleg be is fog válni.

Szvaminatan arra számít, hogy 2021 elejére elkészülnek a kutatási eredmények, és az év közepére felfuttatható annyira a vakcina tömeggyártása, hogy az oltóanyag széles körben alkalmazható legyen. A WHO vezető kutatóorvosa abból indul ki, hogy egy kísérleti vakcinának körülbelül 10 százalék esélye van a sikerre, így a jelenleg folyamatban lévő kísérleti oltóanyagok közül legalább egy vagy kettő, de akár több is hatékony lehet.

Eközben az Index idézi a Skynews egy cikkét, amiben szintén áttörésről beszél kísérleti gyógyszerükről a Southamptoni Egyetem kutatóorvosa. Az SNG001 néven emlegetett hatóanyagot kritikus állapotban lévő koronavírus-betegek kezelésében tesztelték. A szer egy belélegezhető kiszerelésű béta-interon, amelyet a Synairgen gyógyszercég fejlesztett ki, és olyan betegeknek adták, akik lélegeztetésre szorultak. 

A vizsgálatban az SNG001-et kapó betegek több mint kétszer gyakrabban épültek fel azon időszakban, amíg kapták a szert, mint a placebocsoport tagjai. A placebocsoport tagjai közül hárman meghaltak (természetesen ők is megkapták a szokásos kezelést), míg az SNG001-es csoportból senki nem halt meg.

A béta-interferon a szervezetben természetes módon is jelen van, az autoimmun-betegségek kezelésében is alkalmazzák. A szer képes helyreállítani a tüdőbeli immunválaszt, erősíti a védelmet, felgyorsítja a felépülést, és ellensúlyozza a CARS-CoV-2 vírus hatását.

A kutatók szerint az interferon-béta a koronavírus összes mutációjával szemben is hatásos lesz, és a téli időszakban várható, a covid-19-hez társult egyéb fertőzések (például az influenza) kezelésében is alkalmazható.