Trombózist, sztrókot, hormonzavart és ronda pattanásokat okozhat a celebek által is népszerűsített diéta

2020. február 24., 16:37

Szerző:

Horváth Kata dietetikus szerint a ketogén diétával beindulhat a fogyás, de ez az életmód – hosszú távon – inzulinrezisztenciához, szív és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet - írta a hvg.hu.

A divatos fogyókúrás módszer

eredetileg epilepsziásoknak lett összeállítva, rohamok csökkentésére

– olvasható a témában kiadott hétfői sajtóközleményben. Alapja az extra magas zsírtartalmú és nagyon alacsony szénhidrát-összetételű táplálkozás, amely rákényszeríti a szervezettet arra, hogy a zsírokból nyerjen energiát.

A magas koleszterinszint miatt egy idő után emelkedik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, továbbá a trombózis, stroke, infarktus, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is. Az alacsony szénhidrát-fogyasztás miatt

hormonális zavarok jelentkezhetnek, és olyan jelenségek is, mint a fáradékonyság, az agyi kapacitás csökkenése.

A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása sem annyira jó a szakember szerint, mert ilyenkor az epehólyag nem tud megfelelő mennyiségű epesavat adni ahhoz, hogy fokozatosan történjen meg azáltal a zsírok lebontása. A ketogén diéta hirtelen megjelent pattanásokat is okozhat – figyelmeztetett a szakember.

Frissítés: Schobert Norbert cége, a Norbi Update Lowcarb Zártkörűen Működő Részvénytársaság ügyvédje útján jelezte a 168 Órának, hogy a Schobert Norbert által népszerűsített, hasonló, ketogén alapú diéta nem azonos azzal a ketogén diétával, amelynek egészségügyi kockázatairól a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő beszámolt.

Mivel a 168 Óra által is rendelkezésre álló információk a ketogén diétával, illetve a ketogén diétán alapuló módszerekel, azok egészségügyi kockázataival kapcsolatban Schobert Norbert cége szerint nem egyértelműek, szerkesztőségünk úgy ítélte meg, hogy az információk további tudományos, szakértői alátámaszásra szorulnak. Ennek érdekében további, a témában jártas szakértőket is megkeresünk, a válaszokat pedig közzé tesszük egy új cikkben, illetve jelen cikket azok fényében módosítjuk.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.