Számomra átok volt a lottónyeremény – Egy mórahalmi férfi elmesélte, hogyan ment tönkre az élete a pénzeső után

2019. május 13., 12:25

Szerző:

A mórahalmi Szabó István 60 évvel ezelőtt, 18 évesen több mint egymillió forintot nyert a lottón. Most először elmesélte történetét a Délmagyarnak. Elmondása szerint számára átok volt a főnyeremény. A pénzt pár év alatt elszórta, alkoholista lett, majdnem 25 évet töltött börtönben.

Szabó István 1 millió 240 ezer forintot nyert 1959-ben. Az első dolog, amit a pénzből vett, egy 20 ezer forintos Pannónia motor volt.

– Az volt a lényeg, hogy csicsás legyen. A pénz sorsa az lett, hogy apródonként, három-négy-öt kötegenként kihordtam a takarékból, és a ruhásszekrényemben egy kalap alatt tartottam. Amikor napokra eltűntem, és a Rigolettóban kötöttem ki Budapesten, édesanyám mindig arról tudta, hogy körülbelül hány napig leszek távol, hogy hány köteg hiányzik a kalap alól. Volt olyan is, hogy jól leittam magam, és kizsebeltek. Amíg kimentem a vécére, a kabátot ostoba módon otthagytam a széken. Nagy könyörgésre egy kalauznő fölvett az éjszakai vonatra, így kerültem haza borostásan, éhesen, szomjasan, még jó, hogy itthon, a kalap alatt volt még lóvé – mesélte.

Lottósorsolás
Fotó: MTI/Mónus Márton

Azt mondta, hogy egyre inkább belemerült az alkoholizmusba, 32 éven át minden elképzelhető módon pusztította magát.

A nyereménye két évig volt elég, utána jött a nyomor.

Nem sokkal később, 21 évesen 1962 nyarán a motorján egy utasával balesetet szenvedett, egy kanyart nem tudott bevenni. Két napig nem tért magához, elveszítette fogsorát. Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték élet és testi épség veszélyeztetése miatt, és elvették a jogosítványát 3 évre.

Állítása szerint a jogosítványt gyorsan visszakapta, mert jó kapcsolata volt az akkori rendőrkapitánnyal. Ezután többször elkapták ittas vezetésért, amiért szintén börtönbüntetésre ítélték.

– Egyre mélyebbre süllyedtem. Úgy voltam vele, akárhogy is lesz, de bornak mindig kell lennie, nem tudtam meglenni anélkül. Mindent elkövettem, hogy pénzt szerezzek italra. Az első szabadulásomat követte még tizenkettő, mind vagyon elleni bűncselekmény volt: loptam, csaltam, sikkasztottam. 24 év, 4 hónap, 20 napot töltöttem börtönben, a legszebb éveimet töltöttem rácsok mögött – jegyezte meg.

Miután a rendszerváltással engedélyezték, hogy lelkészek járjanak a börtönbe, hatásukra Szabó István megtért, és felhagyott korábbi életmódjával. Utoljára 1992-ben szabadult, 1999. december vége óta nem iszik alkoholt.

– Számomra átok volt a lottónyeremény. A sok pénz is, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg, akárcsak az alkohol

– fűzte hozzá.

A férfi idén júniusban lesz 78 éves, jelenleg Kiskunmajsán él egy nyugdíjasotthonban.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.