Kevés tünet mellett is gond lehet a pajzsmirigy működésével

A tünetszegény pajzsmirigy-alulműködés sokszor észrevétlen, azonban mégis fontos foglalkozni vele.

2024. március 21., 11:45

Szerző:

A szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés vagy más néven tünetszegény vagy látens pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) a pajzsmirigyműködés kis fokú csökkenését jelenti, amely még csak diszkrét tünetekkel jár. Sokszor észrevétlen állapotról van szó, amely nem igényel minden helyzetben kezelést, azonban mégis fontos foglalkozni vele a meddőséggel küzdő vagy szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében – írja a Webbeteg.

A lakosság tizedét érinti a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés 

Tünetszegény pajzsmirigy-alulműködésről beszélünk, ha a TSH-érték 2,5 mIU/l és 4mIU/l között van, de a pajzsmirigyfunkciók normálisak (T3- és T4-szintek).  Ilyenkor a páciensnek semmilyen panasza nincsen, az ebben szenvedők többsége tünetmentes, hiszen a pajzsmirigy hormontermelése normális, csupán az agyalapi mirigy által termelt TSH (a pajzsmirigy működését befolyásoló hormon) szintek enyhén emelkedettek. Nem terhes, illetve meddőséggel nem küzdő páciensek esetében csupán 4-es TSH-szint felett számít kórosnak ez az érték, ezért a laborleleteken is ez a normális felső határ. A betegségben szenvedők közel kétharmada 5 éven belül beavatkozás nélkül normalizálja pajzsmirigyműködését; legtöbbjük nem igényel kezelést, de az alapellátásban gyakran túlkezelik ezt az állapotot.

Mit kell tudni a 65 év felettiek esetében 

Egy közelmúltban végzett keresztmetszeti vizsgálat megállapította, hogy a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés nem jelent különösebb problémát, különösen a 65 év felettieknél a kezelést nem is javasolták. Fontos tehát, hogy a személyt kezeljük, ne a laborleletet! Vannak azonban olyan állapotok, amikor a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködésnél a hormonpótlás esszeciális lehet.

Egy másik kutatás eredményei szerint azoknál a súlyosabb szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, akiknél magasabb a TSH és T4 pajzsmirigyhormonok szintje és alacsonyabb a T3-szint, nagyobb a valószínűsége a pitvarfibrilláció kialakulásának is. A kutatás eredményei szerint továbbá a pajzsmirigyműködés enyhe csökkenése összefüggésben van a szívtranszplantáció szükségességének vagy az elhalálozásnak a nagyobb valószínűségével is, és növeli annak a kockázatát is, hogy a beteg szívműködést támogató mechanikus eszközökre szorulhat.

Pajzsmirigvizsgálat javasolt azok esetében, akik: 

 

Az alulműködő pajzsmirigy segíthet az időseknek tovább élni – állítja egy tanulmány

Dr. Martin Surks, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem és Montefiore Egészségügyi Központ endokrinológus és patológus professzora 236 100 év körüli askenázi zsidó és azok 70 év körüli gyerekei TSH (pajzsmirigystimuláló hormon) szintjét mérték meg, kontrollcsoportnak a nem vérrokon menyeket és vejeket vették. Kiderült, hogy az idős askenáziaknál emelkedett a TSH szintje, amely enyhe pajzsmirigy-alulműködést jelez, gyermekeiknek is magasabb volt a TSH szintje, mint azok házastársainak. A száz évet megélteknél gyakrabban fordul elő a TSH-receptorok egy bizonyos fajtája – írja a Házipatika. „A feltételezés az, hogy akiknél ez a variáns van jelen, annál magasabb a TSH szintje, ez pedig előnyösebb lehet a hosszú élet szempontjából” – magyarázta Surks. 

A pajzsmirigy alulműködése, illetve az elégtelen mennyiségű pajzsmirigyhormon gyengeséget, depressziót, fáradékonyságot, súlygyarapodást, magas koleszterinszintet, szívelégtelenséget és a demencia rosszabbodását okozhatja. Bár valamennyi életkorban előfordulhat, időskorban gyakoribb, különösen a 60 év feletti nők veszélyeztetettek.

(Kiemelt képünkön: Pajzsmirigy ultrahangvizsgálat. Fotó: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP)

10:08

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.