A rák pszichológiai okai

A pszichológusok leírták a személyiségvonások egy olyan csoportját, amely halmozottan megfigyelhető rákos betegségben szenvedő embereknél. Ez az ún. „C” típusú személyiség.

2024. március 20., 13:48

Szerző:

A rák rosszindulatú sejtburjánzást jelent. Tumor akkor keletkezik, amikor a sejt a normál szabályozás alól kiszabadulva osztódásnak indul. Ez általában egy, vagy több szomszédos sejtből indul ki. Kevesen tudják, hogy a szervezetben állandóan és mindenhol keletkeznek rákos sejtek, de normál esetben ezeket az immunrendszer megsemmisíti. Ha ezt az immunrendszer nem teszi meg, kóros sejtburjánzás jön létre. A tumor elhelyezhető egy benignus (jóindulatú, tehát jól körülhatárolt, csak lokálisan növekszik, nem terjed át szomszédos szervekbe) és malignus (rosszindulatú agresszíven terjed, áttéteket ad) végpontú spektrumon. Ez azért fontos, mert ez dönti el, hogy mennyire jól kezelhető – foglalja össze Habis Melinda pszichológus.

A rák kialakulásának pszichológiai okai

A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy egyes statisztikák szerint a második leggyakoribb halálozási ok a rák. A férfiak mortalitása (halálozása) magasabb, mivel a nőgyógyászati rákok viszonylag jól kezelhetők. Világszerte előfordul, de egyes területekre bizonyos daganatféleség jellemző lehet. Az okoknak csak egy része ismert. Ezek a következők.


• Meggyengült immunrendszer, immunbetegségek
• Szociális, lelki túlterhelés
• Magatartási kockázat (túlzott napozás, dohányzás, alkohol, stb.)
• Környezeti rákkeltő anyagok (vegyi anyagok, fizikai behatások, pl. sugárzás, mechanikus inger, hőmérséklet, mikroorganizmusok) Általánosságban elmondható, hogy a friss kutatások szerint a genetikus tényezők szerepe kisebb, mint azt korábban gondolták.

Habis Melinda szerint  ahhoz, hogy rákos sejtburjánzás jöjjön létre, hiányos immunműködés kell. Az állandó lelki stressz, mint például

az egyéni érzések és vágyak tartós elnyomása, nem tisztázott interperszonális konfliktusok, elnyomott düh és agresszió gyengítik az immunrendszert.

Önmagukban azonban nem okoznak rákot. Morris és Greer, 1980-ban leírták a személyiségvonások egy olyan csoportját, amely halmozottan megfigyelhető rákos betegségben szenvedő embereknél. Ez az ún. „C” típusú személyiség.

A „C” típusú személyiség jellemzői

Ezek az emberek munkaszeretők, alkalmazkodók, áldozatkészek, kedvesek, konfliktuskerülők. Negatív érzéseiket elfojtják, érzelmeiket nem mutatják ki, passzívak, túlzottan ragaszkodóak. A C (cancer) típusú személy a stresszre elhúzódó, tartós cortisol szint növekedéssel reagál az elfojtás, negatív érzelmek kimutatásának gátlása, túlszocializált viselkedés és az önbizalomhiány miatt.

A pszichológus arrra is felhívja a figyelmet, hogy a rosszindulatú daganat kialakulásának esélye korrelál a testmozgás hiányával is: Ülőmunkát végzők esetében 1,6-szor nagyobb kockázatot találtak a végbélrák kialakulására az aktív tevékenységet végzőkhöz képest. Nem sportoló nőknél 1,8-2,5% -kal magasabb volt a nőgyógyászati daganatok aránya. Ennek hátterében több mechanizmus állhat. Pl. általános életstílus, ösztrogén szint, alacsony testzsír-mennyiség, csökkent salakanyag-tranzit idő, stb.

Összefüggés az érzelmek és a rák között

Nagy port kavart, amikor néhány évtizeddel ezelőtt a német  doktor, Ryke Geerd Hamer szoros összefüggést fedezett fel az érzelmek és a daganatok kialakulása között.

Később több száz részletes esettanulmány alapján kidolgozott egy elméletet, mely szerint a daganatos elváltozások lelki okokra is visszavezethetők.

Hamer szerint minden szervünk három különböző csíralemez valamelyikéből fejlődik ki, ennek megfelelően elváltozásaik is eltérő jelleget mutatnak. Más-más agyi területek vezérlik őket, a szervek pedig egyfajta jelvevőként működnek a szervezetben. Amint trauma vagy olyan erős inger ér minket, mely drámaian érint, és úgy érezzük, nem tudunk vele mit kezdeni, beindulnak a CT-vel is kimutatható agyi folyamatok. Az agyi események a szervekre is kihatnak, de ez nem jelenti azt, hogy minden lelki trauma feltétlenül betegséget indít el a szervezetben. Egy sor feltételnek kell teljesülnie mindehhez, a folyamatok pedig visszafordíthatók – szögezi le Dr. Gelléri Julianna, az új germán medicina szakértője, homeopátiás orvos.

Magyarországon Barnai Roberto honosította meg a rendszert, és oktatási anyagot készített hozzá. Képekben, anatómiai ábrák és konkrét élethelyzetek leírásával tette mindenki számára érthetővé azokat a lehetséges konfliktushelyzeteket, melyek beindítják az elváltozásokat.

(Kiemelt épünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. április 27., 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.