A kazahok megverték a hazai pályán játszó magyarokat az első Nemzetközi Diplomata Kökpár Kupán

2019. október 11., 13:44

Szerző:

Megrendezte az első nemzetközi Kökpár Diplomata Kupát Az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Öt magyar és egy kazah kökpár csapat mérte össze erejét Szántódpusztán. A kökpár vagy kökböre ősi lovas csapatjáték, amelyet harcos eleink a közép-ázsiai sztyeppéken játszottak.

Elnevezése utal a kékes színű farkasbőrre (kökböre-gökbörü), amelyet a lovas pásztorfiúk játszadozva egymásnak dobáltak a lóháton vágtázva, miután elejtették a farkast. A játék lényege, hogy a 35-45 kilogrammos fogantyúkkal ellátott szőrös bőr zsákot (a „kecskét”) a versenyzők próbálják az ellenféltől megszerezni és bevinni a kijelölt célba.

Ez a lovas játék szkíta, hun, türk és magyar hagyományok alapján került a Kárpát-medencébe, és a kunok tartották életben. A barátságos magyar–kazah mérkőzést egyébként a vendégek nyerték – írta a Bors.

07:57

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!