Megölte gazdáját egy háziállatként tartott szarvas Ausztráliában

2019. április 17., 16:46

Szerző:

Megölte gazdáját, annak feleségét pedig súlyosan megsebesítette egy háziállatként tartott szarvas Ausztráliában szerdán. 

A hatóságok szerint évek óta ez az első ismert támadás. Jelenleg párzási időszak van, amikor az állatok kiszámíthatatlanok. 

A gazdáját megtámadó állat a gímszarvas (Cervus elaphus) és a vapiti (Cervus canadensis) keresztezése. A férfi belépett az állat körülkerített területére, akkor rontott neki a szarvas. Az eset Melbourne-től 200 kilométerre északkeletre, Moyhu kisvárosban történt. Az állatot két éve nevelte a család. 

A férfi segítségére sietett a felesége, de őt is súlyosan megsebesítette a szarvas. A kiérkező rendőrség az állatot lelőtte. 

- Sajnálatos módon a férfit ért sérülések halálosak voltak, a nőt értek pedig életveszélyesek - mondta Paul Pursell őrmester. A férfi a helyszínen életét vesztette, a nőt mentőhelikopterrel szállították egy melbourne-i kórházba, ahol állapotát kritikusnak értékelték.

A szarvasok a 19. században kerültek Ausztráliába, mostanra kártékony állatként tartják őket számon. Viktória államban hatósági becslések szerint egymillió szarvas él vadon. Legfőképp az őszi párzási időszakban agresszívak.

- Ez egy nagyon, nagyon rövid és kiélezett időszak, amikor agresszívvá válnak és harcolnak egymással - mondta David Voss, az ausztrál szarvasvadászok szövetségének egy tagja. 

A szakértő szerint a szarvasok általában elfutnak, ha közeledő embert látnak, de ennek a szarvasnak nem volt hova futnia, így ehelyett inkább támadott. 

A 2017-et megelőző kilenc évben nem történt halálos kimenetelű, bejegyzett szarvastámadás, viszont 77 haláleset köthető tehenekhez és lovakhoz - közölte az ABC ausztrál televízió.

 

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.