Kőleves és Szociopoly

Magyarországon húszezer éhező gyermek van, félmilliónyian nélkülöznek, de sorsukat még mindig érdektelenség kíséri. Ezen próbál változtatni a Gyermekétkeztetési Alapítvány, amely évente másfél millió kilogrammnyi élelmiszert oszt szét a nélkülöző gyerekek között.

2013. szeptember 19., 14:42

Ezt mondta Király Gábor, az alapítvány elnöke azon a „kőleves”-rendezvényen, amelyet a szervezet megalapításának 20. évfordulója alkalmából a Kőleves étteremben tartottak meg. Az ismert régi mesére utaló elnevezés üzenete ma az lehet, hogy a legszegényebbeknek is juthat egy tál leves, ha egy kicsivel mindenki hozzájárul.


A rendezvényen bemutatták az alapítvány új, „Tehetséges és éhes” elnevezésű programját, amelynek célja a nélkülöző, de kivételes adottságokkal rendelkező gyermekek támogatása. A vendégek megismerkedhettek az artistának készülő „gumikislánnyal”, Cserép Tímeával, valamint a tízesztendősen is profi erényeket csillogtató népitánc-párossal, Lakatos Izával és Putnoki Alexszel.


Basa László szociológus az esten elmondta, hogy ma Magyarországon az emberek harmada él a létminimum alatt, ez felnőttek esetében is kirívóan szomorú szám, de a gyerekek számára tragikus lehet, hiszen ők nem tudnak várni. Ha fejlődésük egy-egy szakaszában nem kapják meg, amire szükségük van, egész jövőjük eltorzulhat. A szakember bemutatta az általa kifejlesztett Szociopoly társasjátékot is, amely egy mélyszegénységben élő falu életviszonyait tükrözi. A játékosok szociális segélyből és a közmunka díjából „gazdálkodhatnak okosan”. Ha elfogy a pénzük, uzsorástól kell kérniük, hiszen kiadás van bőven. Hol a lekapcsolt áram miatt romlik meg az étel a hűtőben, hol iskolai kirándulást kell befizetni, vagy épp a kártevők szaporodnak el. A játékot végül nem olyan résztvevő nyerte, aki a sors kegyéből még állandó bejelentett munkához is jutott – neki mindenét elvitte az árvíz. Egy olyan játékos diadalmaskodott, aki minden feketemunkát bevállalt, a büntetés lehetőségétől sem riadva vissza: sajnos így működik ez a való életben is, erősítette meg a szociológus.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.