Koffeinmentes kávé: nem árt az óvatosság

A koffeinmentes kávé remek alternatívának tűnik azok számára, akik el szeretnék kerülni a koffein fogyasztását. Szakértők szerint azonban nem árt óvatosnak lenni!

2024. április 24., 15:39

Szerző:

A kávéfogyasztók nagy része bár a hagyományos változatot fogyasztja, ám a koffeinmentes kávé nagyszerű választás lehet azok számára, akik nagyobb energialöket nélküli szeretnék élvezni az ital ízét. Ezt főleg a magas vérnyomásban szenvedők, illetve a várandósok preferálják, de sokan vannak, akik ezt isszák a késő délutáni, esti órákban, hogy ne zavarja majd meg a koffein az éjszakai alvásukat – írja az egészségkalauz.hu.

Hogyan lesz koffeinmentes a kávé?

A hagyományos kávéhoz hasonlóan a koffeinmentes kávét is zöld, pörköletlen babból állítják elő. A koffein feloldásához és eltávolításához a kávébabot felmelegítik és különböző módszerekkel kivonják a bennük megtalálható koffeint. A leggyakrabban használt oldószerek a koffein eltávolításához az etil-acetát és a metilén-klorid (ezt a klasszikus európai koffeinmentesítési módszernél alkalmazzák).

A folyamat után a babot megmossák, párolják és nagyon magas hőmérsékleten megpörkölik. Ezáltal megszabadul a koffeinmentesítéshez használt folyadék egészétől (vagyis majdnem egészétől). Az eljárás következtében a koffein körülbelül 97%-a eltávolításra kerül.

Nem olyan biztonságos, mint az hiszik

Egy korábbi, nagy kiterjedésű tanulmányban azt találták (amelyhez az Egyesült Királyság Biobank adatait használták), hogy napi 3 csésze bármilyen kávé elfogyasztása 12%-kal csökkenti az általános halálozást. Ez ugyanúgy igaz volt az instant, az őrölt, és a koffeinmentes kávéra is. Ám előkerült egy nagy probléma.

Egyes egészségügyi érdekvédő csoportok petíciót nyújtottak be az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósághoz (FDA), hogy tiltsák be a koffeinmentesítési folyamatban általánosan használt, rákot okozó vegyszert – írja a CNN.

A kérdéses anyag a metilén-klorid, melyet nem csak koffeinmentesítésre használnak, hanem a festékeltávolításra, valamint a fémek zsírtalanítására és tisztítására is. A színtelen folyadék károsíthatja a szemet, a bőrt, a májat, a szívet, sőt, rákot is okozhat!

Negatív hatásaival már egy jó ideje tisztában vannak: a metilén-klorid már régóta ismert rákkeltő anyag, amelyet már az Egészségügyi Világszervezet is annak minősített.

Az FDA tavaly decemberében nyilvántartásba vette a vegyülettel kapcsolatos petíciókat és idén márciusig fogadta az azzal kapcsolatos észrevételeket. Szakértők szerint amellett, hogy rákkeltő, a metilén-klorid egyéb egészségügyi ártalmakat is okozhat: például májtoxicitást, nagyobb expozíció esetén pedig neurológiai hatásokat, sőt, bizonyos esetekben halált is.

További részletek itt.

Káros vagy egészséges? Így hat a kávé a szívre és a keringésre

Még mindig elterjedt a nézet, hogy a kávé túlságosan felpörgeti a szívet, és emeli a vérnyomást. Egy kutatás pont az ellenkezőjét igazolja.

Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is – derül ki egy korábbi, a budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatának eredményéből.

A budapesti és a londoni egyetem eredményei a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban jelentek meg, amelyet az Egészségkalauz szemlézett. A vizsgálatokból kiderült, hogy az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltek meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét.

„Az MRI vizsgálatok során azt értékeltük, hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak van-e valamilyen hatása a szív struktúrájára és működésére” – emelte ki Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója. A kutatók azt találták, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat. "A jelenlegi tanulmányban csaknem félmillióan vettek részt, ami nagyon komoly statisztikai erőt biztosít az adatok értékelésekor" - mondta Steffen Petersena, a Queen Mary Egyetem William Harvey Kutatóintézetének professzora, a kutatás koordinátora.

Az eredmények szerint a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet.

„Ez az eddigi legnagyobb volumenű kutatás, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira fókuszált. Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk. A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen” – mondta Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa.

 

Tegnap 14:59

Az anyajegy vérzése nem feltétlen a bőrrák jele, de nem lehetünk nyugodtak, amíg orvos meg nem vizsgálta. Egy felnőttnek átlagosan 10-50 anyajegye van, amelyek többségükben teljesen ártalmatlanok. De mit kell tenni, ha az egyik vérezni kezd – akár csak egy banális sérülés miatt? Mikor utalhat a vérzés bőrrákra?