Itt a sokkoló válasz: ezért okozhat hízást a kávé

A kávé tökéletesnek tűnhet a nap indításához, de vajon tényleg igaz, hogy hizáshoz vezethet? 

2024. április 26., 11:19

Szerző:

 

A frissen főzött kávé illatához semmi sem fogható, nem hiába a világ egyik legkedveltebb és leginkább fogyasztott itala. Egyes feltételezések szerint azonban, nem megfelelő fogyasztás esetén akár súlygyarapodáshoz is vezethet. 

National Coffee Association becslései szerint az amerikai felnőttek mintegy 65 százaléka iszik mindennap legalább egy kávét. Ez a statisztika feltehetően hazánkban is hasonló, a legtöbben reggel, ébredés után gurítják le az első adagot, de aztán sokaknál a nap folyamán még lecsúszik egy-kettő, akár három újabb csésze is. Ez viszont lehetséges, hogy többet árt, mint használ, ugyanis nem kizárt, hogy a hirtelen megmagyarázhatatlan hízás hátterében a túlzott kávéfogyasztás áll. A tisztánlátás érdekében most elmagyarázzuk, ez miként lehetséges. 

Magas kalóriatartalmú adalékok 

Bizonyára felemelő érzés lehet bedobni egy finom kávét a kedvenc kávézójában, viszont bármennyire is hihetetlen, de ezek a szirupos kávéitalok általában kalóriában bővelkedő adalékokat tartalmaznak. Ezek pedig könnyedén, de közben észrevétlenül járulhatnak hozzá a napi kalóriatöbblethez, ami aztán végső soron hízáshoz vezethet. A szemléltetés érdekében nézzünk meg egy népszerű kávét a Starbucksból: egy nagy karamellás frappucinóban például közel 600 kalória van, ami megegyezik egy teljes értékű étkezés kalóriatartalmával. Ez borzasztóan sok, pláne, ha pluszban kerül a szervezetbe, hetente akár többször is. Egy ilyen ital ráadásul 78 grammnyi cukrot tartalmaz, ami szintén brutális mennyiség a napi ajánlott cukorbetivel tekintetében, ugyanis a szakértők tanáca szerint a férfiak naponta maximum 36, míg a nők legfeljebb 25 gramm cukrot kellene, hogy fogyasszanak. 

A koffein hatása az alvásra 

Nem csak az számít, hogy mit tesz a kávéjába, hanem is, hogy mikor issza meg. A kávé és az alvás közötti összefüggésre több tanulmány és kutatás is felhívta már a figyelmet, ugyanis nagyon úgy fest, hogy a koffein negatívan befolyásolhatja a pihenés időtartamát és minőségét is. A szakemberek azt mondják, hogy hat órával a lefekvés előtt már egyáltalán nem szabadna kávét inni. Persze jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan kapcsolódik mindez a hízáshoz? Nos, a BMJ Open Sport & Exercise Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha valaki rendszeresen hét óránál kevesebbet alszik, annál megnövekszik a súlygyarapodás kockázata. Ennek oka, hogy aki kevesebbet vagy rosszabbul alszik, napközben több kalóriát visz be a szervezetébe. Egy Amerikában végzett kutatás szerint a kevesebbet alvók átlagosan 549 kalóriával esznek többet naponta, mint azok, akik rendesen kipihenik magukat. Ez gyakorlatilag egy étkezésnyi plusz, ami rengeteget számít a súlymegtartás szempontjából. 

Megnövekedett kortizolszint 

Az éjszakai pihenést követően a szervezet egy kortizol nevű hormont termel és bocsát ki, ami arra hivatott, hogy segítsen felébredni. A kortizolt elsősorban stresszhormonként ismerik, de fontos szerepet játszik aban is, hogy ébernek és koncentráltnak érezze magát a nap korai óráiban. Ez eddig teljesen oké is, viszont, ha ilyenkor azonnal kávéval indítja a napot, akkor a már eleve megnövekedett kortizolszintnek ad egy extra löketet, ami viszont nem tesz jót a szervezetnek. Kutatások szerint a túl magas kortizolszint növelheti a magas cukor-és telített zsírtartalmú ételek utáni vágyat, ami aztán hízáshoz vezethet. Szóval ez az oka annak, hogy a szakértők azt mondják, kávézni szigorúan csak reggeli után szabadna, nem pedig ébredés után egyből, írja az EatingWell.

(Fotó: Freepik)

 

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.