Most a horrorajongóknál a fór

Egy most megjelent tanulmány arról értekezik, hogy a horror- és katasztrófafilmek kedvelő jobban viselik a járvány nehézségeit, mint mások.

2020. szeptember 16., 17:14

Szerző:

A tegnap megjelent tanulmányból kiderül, hogy akik eddig is előszeretettel fogyasztanak ilyen filmeket, azokat kevésbé gyűrte le a járványhelyzettel járó stresszt. Azok, akik zombifilmeket néznek, vagy olyan alkotásokat, melyek valamilyen posztapokaliptikus környezetben játszódnak, sokkal felkészültebbek egy esetleges vészhelyzetre - foglalja össze a tanulmányt a Qubit. 

A kutatás során 310 önkéntest kérdeztek meg, a kérdőív többek közt a depresszióra, az ingerlékenységre, a szorongásra és az alvászavarokra tért ki. 

A kutatás vezetője, Coltan Scrivner arra is felhívja a figyelmet, hogy az ijesztő történetek képesek lelkileg felkészíteni a befogadót egy lehetséges vészhelyzetre, hiszen egyfajta veszély nélküli próbaként működnek. A néző, azáltal, hogy bevonódik a történetbe, maga is keresi a lehetséges megoldásokat.  

A tanulmány társszerzője, Mathias Clasen szerint, ez ahhoz hasonlóan működik, mint amikor fejben elpróbálunk, előre eljátszunk egy későbbi állásinterjút vagy randevút. Kiemeli a képzelet hasznát, hiszen ennek segítségével fiktív eseteket is le tudunk írni, felkészülve arra, hogy ezek esetleg bekövetkeznek. 

A tanulmány arra is kitér, hogy a horrorfilmek rajongói jobban reagálnak a félelemre, és jobban tudnak parancsolni az érzéseiknek.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.