Harminchárom éve koronázták meg a tragikus sorsú Molnár Csillát

A szépségkirálynő 1986. július 10-én kora délután szülei házában éhgyomororra 25-26 szemet vett be apja szívgyógyszeréből. A mentők már nem tudták megmenteni az életét.

2018. október 5., 21:45

Szerző:

- Ha eljöttetek a versenyre, ne vágjatok pofákat a zsűrire, mert az nem lesz jó. Tessék szépen mosolyogni, még akkor is, ha rossz pontszámot kaptok, ez a dolgotok - mondta a koreográfus az 1985-ös Miss Magyarország (Miss Hungary) versenyzőinek, köztük a későbbi győztesnek, Molnár Csilla Andreának is.

A verseny indulásakor éppen hogy 16 éves lányról és magáról a rendezvényről dokumentumfilm készült. Dér András és Hartai László a Szépleányok forgatásának kezdetekor még nem sejthették, milyen tragédiával ér véget a II. világháború utáni, első magyar szépségverseny.

Az első Miss Hungaryt 1929-ben rendezték meg, a győztes egy keszthelyi orvos lánya, Simon Böske lett, aki még ugyanabban az évben 17 ország versenyzője között elnyerte a Miss Európa címet is. A Miss Hungary-t a háborúig szinte minden évben megrendezték (ezek egyikén nyert a később amerikai színésznővé avanzsált Gábor Zsazsa is), legközelebb pedig csak 33 évvel ezelőtt, 1985. október 5-én hirdettek győztest.

A versenyt a Magyar Média Reklám és Propaganda Szolgáltató Leányvállalat rendezte azzal a nem teljesen titkolt céllal, hogy minél gyorsabban minél több pénzt szerezzen. Ehhez pedig a versenyre jelentkező 2000 lány közül, a finalistákat használták fel. Előnytelen szerződéseket kötöttek velük, legalábbis azzal, aki hagyta, az egyik zsűritag, Ernyei Béla személyes favoritja, Kalmár Zita nem írta alá a szerződését. Ennek ellenére a végén, a többi lánynál idősebb Kalmár Zita került ki anyagilag is győztesként a versenyből, és a Fotex amerikai különdíjának hála, 100 ezer forinttal és egy kaliforniai fotómodell-tanfolyammal többet nyert, mint a győztes Molnár Csilla. Kalmár Zita a Szépleányokban elmondta, megpróbálta rábeszélni versenytársait is, ne írják alá az előnytelen szerződést, de féltek, hogy akkor kizárják őket, így végül egyedül ő nem írta a alá a dokumentumot. Sokak szerint, bár ekkor az eldőlt, Kalmár Zita nem nyerhet, a Magyar Média azért nem zárta ki, mert tartott a botránytól.

A lányok tehát ingyenes reklámarcok lettek, a verseny alatt is mindnyájukon volt egy, amúgy tiltottnak számító, de így valahogy kikerülhető, cigarettareklám. Dér András és Hartai László szerint valóban nem is a verseny érdekelte a rendezőket, hanem a mögötte húzódó cigarettabiznisz, üzleti vállalkozáshoz használható tárgyakként tekintettek a lányokra.

A legértékesebb közülük pedig a verseny győztese, a vitán felül meseszép Molnár Csilla lett, a 16 éves fonyódi lány, aki ezelőtt vendéglátással foglalkozó szüleivel és öccsével élt a Balatonnál. - Apám először nagyon ellenezte az egészet, azt mondta, ekkora mezőnyben lehetetlen nyerni. De azt is mondta, legalább meglesz az első kudarc az életemben - mondta Molnár Csilla a dokumentumfilmben egyik versenytársának, szája szélén halvány mosollyal, aztán gyorsan elkomoruló tekintettel.

Fotó: Youtube/Szépleányok

A lányt mindig szigorúan ellenőrizte, így finoman szólva sem nézte jó szemmel, amikor beleszeretett a válófélben lévő, fonyódi Gyöngyhalász diszkó tulajdonosába, Futács Károlyba, aki húsz évvel idősebb volt nála. Az apa nem csak a korkülönbség miatt ellenezte a kapcsolatot, az ismerősök szerint a vállalkozó Molnár István ellenlfele volt.

A filmben megszólal Futács Károly, azt mondta, hogy a verseny előtt elváltak útjaik Molnár Csillával, viszonyuknak búcsúestet is rendeztek, de továbbra is tartották a kapcsolatot, Futács az elődöntőre is elment.

Visszatérve a versenyekre, a második helyezett Kruppa Judit a Múlt-Kor Molnár Csilláról készült kisfilmjében úgy emlékezett vissza, hogy a több mint 2000 jelentkező közül, sokakat a szüleik kísérték el, és volt olyan jelentkező is, aki igazolást adott arról, hogy még szűz.

Kruppa Judit szerint látszott, hogy sokaknak fogalmuk sem volt, miről szólt ez a verseny, amiből végül minden emberség és kedvesség hiányzott, és ami alatt mindvégig érezhető volt az érdek.

A döntő előtti este, a végső körbe jutott 25 versenyző egy nagy vacsorán vett részt, ám a másnap hajnaltól késő estig tartó, 14 órás maratoni versenyen egy falatot sem kaptak enni. Egy öltözőben voltak 25-en, a művészek két öltözőt kaptak, míg a rendezők négyet.

A belépőjegyért (és azzal járó vacsoráért), a közönségnek 400 forintot kellett fizetnie, a hölgyek fellépti díja a döntőn 200 forint volt, kevesebb mint egy Fonyód-Budapest-Fonyód vonatjegy ára. A rendező Magyar Médiának ezzel szemben a Centrum és a Caola, mint reklámpartner 1-1 milliót fizetett. A teljes haszonról nincsenek pontos adatok.

A műsorvezető Antal Imre és Cintula volt, fellépett az Apostol együttes, Lui és Boncz Géza is.

Az est végén a végtelenül szerény, alázatos Molnár Csilla zavartan, szinte érzelemmentes arckifejezéssel vette át a koronát és hallgatta meg az ajándékkosárból és Centrum-reklámarc lehetőségről szóló nyereményt.

Gyerekkori barátnője a Múlt-Kornak 2013-ban azt mondta, a verseny után több százan várták a fonyódi vasútállomáson, és bár a lány nagyon boldog volt, gondterheltnek tűnt, mert akkor már talán sejtette, milyen kötelezettségekkel jár a megszerzett cím. A Szépleányokban elhangzó mondatát, amelyet a bécsi, osztrák-magyar közös szépségversenyre tartó buszban mondott, sokan segélykérésként is értelmezték utólag.

- Én is úgy képzeltem ezt az életet, hogy csupa fény és pompa, most hogy belekerültem, nagyon sok olyan dolog van, amit kívülállóként nem tudtam. Még most sem tudtam teljesen felfogni, hogy milyen nagy teher lesz számomra. Sírás kerülgetett, hogy ott kell hagynom azt osztályt és magántanuló leszek. Azt hiszem nekem ezzel a címmel véget ért a gyerekkorom

– válaszolta egykori versenytársainak, amikor a már a verseny után róla terjedő pletykákról, miszerint az apja vette meg neki a címet és negyvenezer forintos ruhákat vásárol neki, és a munkalehetőségeiről faggatták.

Molnár Csilla és Ernyei Béla a bécsi versenyen
Fotó: Youtube/Szépleányok

És, hogy pontosan, mi is volt az a teher, amely ezzel a címmel járt? Az első furcsaság, amire Ernyei Béla (aki mellesleg a Playboynak készített erotikus fotókat Kalmár Zitáról a verseny után) maga is kereste a választ, hogy miért készült az első három helyezettről a verseny után meztelen szobor.

A Szépleányokban szerepel ez is, látszik, ahogyan jó darabig - vélhetően, mert a film eltakarja az intim részeket - meztelenül állnak, legalább 10 férfi veszi őket körül, mustrálják, majd modellezik, gipsszel leöntik őket. Ezért ezer forintot fizettek nekik – árulta el Kruppa Judit később. Azt is elmondta, nem értette a szoborkészítés és fotózás lényegét, sokáig nem is merte elmesélni senkinek, remélte, sosem tudják meg, hogyan készültek a szobrok.

Nem így lett. A szobrok készítése közben készült képeket, mint az később kiderült, „valakik” eladták egy nyugatnémet magazinnak, amelyben rossz ízű szöveg kíséretében szerepeltek. - Mi ehhez semmiféle engedélyt, beleegyezést nem adtunk - mondta a dokumentumfilmben Kruppa Judit. Molnár Csilláról aktképek nem jelentek meg, csak a szobráról készült felvétel. Vélhetően a közelgő Miss Európa verseny miatt nem merték megtenni, azzal ugyanis kizárták volna a lányt a megméretésből.

A Miss Hungary utánn Molnár Csillával havi 2000 forintos exkluzív szerződést akart aláíratni a Magyar Média, hogy ő legyen a reklámarca. A szülők nem egyeztek bele, mert mint mondták, nincs tisztázva, mennyit, hol és kinek kell dolgoznia. Ekkor történt, hogy a verseny szervezői megzsarolták a szülőket, hogy, ha nem írják alá, elveszik a lányuktól a koronát, akinek a verseny után nem csak ezzel, de rágalom- és pletyka hadjárattal is szembe kellett néznie. Őt és szüleit becsmérelték, sőt, a családi vállalkozásra ráküldték az adóhivatalt és a népi ellenőröket. Molnár István őrjöngött, hogy nem hagyják élni, Csilla nagymamája szerint a családon belül is egyre feszültebb volt a viszony.

Mindenesetre amikor a Molnár Csillának járó 1000 dolláros kairói utat – amelyre ő nem akart elmenni – a Magyar Média lenyúlta, a család ügyvédet fogadott és feljelentést tett a cég visszaélései miatt. A lány édesanyja szerint ezt követően Fodros István, a Magyar Média igazgatója telefonon megfenyegette lányt, hogy ha nem vonják vissza a feljelentést, nagyon meg fogja bánni.

Fotó: MTI/Benkő Péter

A pletykák, a fenyegetések ellenére Molnár Csilla dolgozott, így kénytelen volt magántanulóként folytatni az iskolát. 1986-ra kibékült az addigra elvált Futács Károllyal, a férfi állítása szerint szerelmük a lány haláláig tartott Csilla apja tiltása ellenére. A lány gyerekkori barátnője szerint a lány eleinte egyáltalán nem szállt el magától és ha tehette, akkor inkább volt osztályával, osztálytársaival. Később azonban elkezdték átalakítani, az európai szépségverseny előtt levágatta a haját, szőkére festette, folyamatosan sminkelve járt, ha akart, ha nem. Ezt várták el tőle.

Az 1986-os máltai Miss Európa versenyen Molnár Csilla az összesített pontszám alapján magasan az élen volt, a kihirdetéskor mégis harmadik lett. Nem értette, a mai napig nem érti senki, hogy történhetett. Barátnője szerint az egész utazás mély nyomokat hagyott benne, kikészülve ért haza.

A hirtelen felnőtté válással, apja ellenkezésével, a pletykákkal és a nem kívánt életmóddal küzdő lány végül lelkileg megroppant. Futács Károly szerint néhány nappal a halála előtt azt mondta neki, el akar költözni otthonról, nem bírja tovább, de előtte még megpróbálja rendbe hozni a dolgokat, elfogadtatni apjával a szerelmüket.

1986. július 10-én kora délután szülei házában éhgyomororra, 25-26 szemet vett be apja szívgyógyszeréből. A mentők már nem tudták megmenteni az életét. Édesanyja szerint a fiatal lány rögtön megbánta amit tett, arra kérte őt, hogy segítsen rajta, nem akar meghalni.

Még nyáron beszéltünk Szántó Katalinnal, a Pittsburghi Egyetem Pszichiátria Tanszékének professzorával, aki a szépségkirálynő öngyilkosságakor a budapesti krízis intervenciós központban, a Korányiban dolgozott. Azt mondta, Molnár Csilla halála az egész társadalomra hatással volt, több olyan fiatal került be hozzájuk, akik az ő módszerével, őt modellezve próbáltak véget vetni az életüknek.

Molnár Csilla halála után a rendszerváltás előtt már nem rendeztek több szépségversenyt, az 1986-ost a középdöntőnél leállították. Ma két nagyobb szépségversenyt rendeznek Magyarországon, mondhatni mindkettő kormányközeli tulajdonban van. Az egyik, a Magyarország Szépe – Miss World Hungary szépségverseny, amelyet a Duna Tv-n közvetít és melnyek jogai a Nakama & Partnersnél vannak, ami Sarka Kata és Rogán Cecília cége. A Miss Universe Hungary tulajdonosa és szervezője Vajna Tímea, Andy Vajna kormánybiztos felesége és a TV2-n fut.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot

10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.